İngiliz Parlementosu, gizli Facebook belgelerini yayınladı

İngiliz Parlementosu, gizli Facebook belgelerini yayınladı

İngiliz Parlementosu Çarşamba Günü gizli Facebook belgelerini yayınladı. Bu belgeler geçtiğimiz ay sosyal ağı dava eden bir şirketten alındı. Belgelerin düzelenmiş versiyonu Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi'nin internet sitesinde yayınlandı. Bu Komite'nin aynı zamanda dezenformasyon ve yalan haberler sorgusu kapsamında Facebook'un gizlilik standartlarını incelediğini de belirtelim.

Komiteye başkanlık eden politikacı Damian Collins, açıklanan belgelerde yer alan ifşaatlarla bomba etkisi yaratan bir giriş yaptı. Bu ifşaatlar arasında Facebook'un ayrıcalıklı anlaşmalar ile Netflix ve Airbnb'nin de dahil olduğu şirketlerin kullanıcıların arkadaşlarının verilerine erişim izni verdiği yer alıyor. Üstelik Facebook'un bu izni 2014-2015 yılları arasında yeni gizlilik ilkesini tanıttıktan sonra verdiği görülüyor.

Collins, belgelerde sürekli tekrar eden temanın arkadaş verilerine erişimin, uygulama geliştiricilerinin Facebook ile ilişkisinin mali değerine bağlanma fikri olduğunu söyledi. Collins, belgelerin Facebook'un rakip uygulamalara karşı aldığı agresif tavrı gözler önüne serdiğini de belirtti.

Arama Kayıtları ve Mesajlar toplanmış olabilir

Bu kapsamda belgelerde Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in eski Twitter video uygulaması Vine'ın verilere erişmesini reddeden kararı şahsen onayladığı bir e-posta yer alıyor. Android uygulamasında yayına aldığı tartışmalı değişiklikler hakkında kullanıcınların bilgi sahibi olmasını da zorlaştırdı. Bu değişiklikler ise Facebook'un aramaların kaydını ve kullanıcıların gönderdiği mesajları toplayabilmesini sağlıyor.

Bu arada belgelerin yazılım şirketi Six4Three'nin kurucusu Ted Kramer tarafından Birleşik Krallık'ta bir iş için bulunduğu sırada  Komiteye teslim edildiğini belirtelim. Six4Three, 2015 yılında Facebook gizlilik ilkesini sıkılaştırdığında, sahibi olduğu Pikinis uygulaması tarihe karıştığı için şirkete dava açtı. Pikinis uygulamasının, kullanıcıların Facebook arkadaşlarının bikinili resimlerini ortaya çıkardığını da ekleyelim.

Kaliforniya'da bir mahkeme kararı belgelerin gizli kalmasını sağlarken, Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi, Birleşik Krallık parlementosu ayrıcalığıyla belgeleri yayınladı. Zira komite, bu yayının kamu yararına olduğuna inanıyor. Komite Başkanı Collins'in yaptığı açıklama ise şu şekilde:

 Belgeleri yayınlamamızda hatrı sayılır derecede kamu yararı bulunmaktaydı. Belgeler, Facebook'un kullanıcı verilerine nasıl davrandığına, uygulama geliştiricilerle çalışma ilkelerine ve sosyal medya pazarındaki baskın konumunu nasıl kullandığına dair soruları gündeme taşıyor. Bu önemli konularda Facebook'tan net bir cevap aldığımızı hissetmiyoruz. Tam da bu nedenle bu belgeleri yayınlıyoruz.

Bu arada Zuckerberg'in Dijital, Kültür, Medya ve Spor Komitesi'ne kanıt sunması için bir çok kez davet edildiğini belirtmekte fayda var. Geçtiğimiz hafta da dahi olmak üzere her bir daveti geri çeviren Zuckerberg, yerine ilke direktörü Richard Allan'ı yolladı.

Facebook bu gelişmelere ne cevap veriyor?

Tüm bu gelişmeler Facebook'un marka imajını sarsmaya devam ederken bir Facebook  sözcüsü yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Birçok kez söylediğimiz üzere Six4Three'nin bir temele dayanmayan davası için topladığı belgeler, sadece hikayenin belli bir kısmını oluşturuyor ve ek bir kaynak olmadan sunulduğu için çok yanlış yönlendiriyor. 2015'te yaptığımız Bir kişinin arkadaşlarının verilerini geliştiriciler ile paylaşmasını durduran platform değişikliklerinin arkasındayız.  Tüm diğer işletmelerde olduğu gibi platformumuz için sürdürülebilir bir iş modeli kurmanın bir çok farklı yolu için şirket içi konuşmalar yaptık. Ama gerçekler ortada: insanların verilerini asla satmadık.

Facebook gerçekten verileri doğrudan satmamış olabilir yine de 250 sayfalık gizli Facebook belgelerinin verileriniz odağında ne gibi ticari anlaşmalar içerdiğini görmek istiyorsanız Parlemeto'nun sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Görsel Kaynak: Gabriel Sainhas, House of Commons

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.