Hindistan'dan küresel e-ticaret devlerini köşeye sıkıştıracak yasa

Hindistan'dan küresel e-ticaret devlerini köşeye sıkıştıracak yasa

Hindistan, ülkede faaliyet gösteren yabancı e-ticaret şirketleri ile ilgili kısıtlamaları sıkılaştırıyor. Hindistan hükümetinin konu üzerine aldığı kararlar ülkede bir dizi yatırım yaparak faaliyet gösteren Amazon ve rakibi Walmart da dahil olmak üzere birçok yabancı şirkete zor anlar yaşatabilir.

Hindistan, 1.3 milyardan fazla nüfusu ile e-ticarette küresel devlerin odak noktası. Pazarın büyüklüğü kadar, ilginin diğer bir nedeni ise şirketlerin ülkedeki hukuki boşluklarından faydalanabilmeleri. Buna göre, yabancı sermayeli şirketler yerel iş ortakları bularak dijital kanallardan faaliyet gösterebiliyor ve bu yerel şirketler üzerinden kendi ve başka ülkelere ait ürünleri  ülkede satabiliyorlar.

Ancak yeni yasa ile birlikte ülkedeki yabancı e-ticaret şirketlerini zorlu bir süreç bekliyor. Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, 2019'dan itibaren yürürlüğe girmesi  şirketlerin ürünlerini satmak için bulduğu bu boşluğu kapatacaklarını söyledi. Buna göre 1 Şubat’ta yürürlüğe girecek olan  yeni yasalar, yabancı şirketlerin yerel satıcılarla özel anlaşmalar yapmalarını engelleyecek.

Dev yatırımlar yapıldı

Hindistan'da böyle bir karar alınırken, akıllara şüphesiz küresel e-ticaret devlerinin ülkede yaptığı yatırımlar geliyor. Geçtiğimiz mayıs ayında Hindistan'ın en büyük e-ticaret şirketi Flipkart'ın çoğunluk hissesini alan Walmart, pazarda kendisine yerel bir iş ortağı edinmişti. 16 milyar dolara hisselerin birçoğunu satın alan Amerikalı perakende devi bunu rakibi Amazon'a karşı bir rekabet avantajı kazanmak için yapmıştı.

Bir başka e-ticaret devi olan Alibaba'nın da Walmart ve Amazon'a meydan okumak için bölgede 5 milyar dolarlık bir e-ticaret yatırımı yapmaya hevesli olduğu haberleri geçtiğimiz aylarda paylaşılmıştı. Alibaba'nın bu yatırımı Hindistanlı perakende devi Reliance Retail'in hisselerinin yarısını satın alması ile gerçekleştirmesi bekleniyordu.

Öte yandan Amazon, Çinli cep telefonu üreticisi OnePlus ile özel bir anlaşma yapmıştı. Anlaşmaya göre bir üçüncü parti dağıtıcı olarak markanın cep telefonlarını dijital kanallar üzerinden Hindistan'daki tüketici ile buluşturuyordu.

Yeni yasa Hindistan'lı şirketleri korumak için atılan bir adım. Hükümetin attığı bu adıma ise küresel e-ticaret devlerinin nasıl bir önlen alacağı ise şimdiden merak konusu. Konu üzerine  gelişmeler geldikçe aktarmaya devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.