Walmart, Hindistan'ın en büyük e-ticaret şirketinin çoğunluk hissesini 16 milyar dolara satın aldı

Walmart, Hindistan'ın en büyük e-ticaret şirketinin çoğunluk hissesini 16 milyar dolara satın aldı

Şirketlerin  büyümelerinde yeni pazarlara girmek ve potansiyeli olan mevcut pazarlarda büyümek, cazibesi yüksek bir stratejik adım olarak görülüyor. Ancak ne kadar potansiyeli olursa olsun, gelişmekte olan pazarın şirketin mevcut ticaret dinamiklerine göre bambaşka bir yapısı var ise burada atılacak en iyi adım Joint Venture olarak görülüyor. Pazardaki yerel partnerler ve yerel şirketlere yapılan yatırımlar o pazarda yabancı sermayeli şirkete avantaj kazandırıyor.

Amerikalı perakende devi Walmart da bugünlerde tam olarak böyle bir yol izliyor. Hindistan gibi kişisel ilişkilerin ve hiyerarşi kavramının baskın olduğu, güven kavramının bütçe, standart kurallar ve zaman çizelgesinden daha mühim bulunduğu, ekonominin bürokratik isimlerin ekseninde döndüğü ve yabancı sermayeli şirketlere güvenin olmadığı bir pazarda akıllı bir adım atarak Hindistanlı şirket Flipkart'ı satın aldığını doğruladı.

Hindistan'ın devasa e-ticaret şirketi olarak kabul gören Flipkart, Walmart tarafından 16 milyar dolar yatırım aldı. Walmart, hali hazırda Hindistan pazarında toptan satış modeli ile  hizmet veriyor. Ancak bu adımı, daha güçlü dağıtım kanalları oluşturmak, pazarda avantaj kazanmak, Flipkart'ın deneyimli çalışanlarından faydalanmak ve partnerlik ile pazarın riskini paylaşmak gibi nedenlerden dolayı attığını tahmin etmek güç değil. Öte yandan Hindistan yasaları da yabancı sermayeli şirketlere böyle bir yöntemi zorunlu kılıyor. Zira, Joint Venture iş modelini benimseyen Walmart'ın bunu yapmasının arkadasında da hukuki nedenler yer alıyor. Hindistan'da yabancı sermayeli bir şirket e-ticaret pazarına direkt olarak giremiyor.

Walmart, yatırım ile birlikte Flipkart hisselerinin yüzde 77'sine sahip olacak. 54 milyon aktif müşterisi ile 2018 yılı için 7,5 milyar dolar değer biçilen Flipkart'ın değerinin, anlaşma sonra erdiğinde 20,8 milyar dolara çıkması bekleniyor. Beklenildiği gibi mevcut Walmart Hindistan Başkanı ve CEO'sunun bu işi yönetmesi planlanıyor.

Walmart'ın bu yatırımı şüphesiz bu alanda rakibi Amazon'a karşı atılmak için büyük bir adım olarak görülüyor. Amazon'la rekabet edebilmek için Walmart'ın son dönemde attığı agresif stratejik adımlar, Walmart'ın Asya pazarında büyümesi için de büyük bir fırsat olabilir.

Yani Walmart'ın Flipkart'ı yatırım yapmasına yönelik nedenlerin listesi oldukça uzun. Yatırımın elbette olası dezavantajları var. Zira ülke ekonomisinde geniş bir söz sahibi Hindistanlı bürokratların yabancı şirketlere olan güvensizliği ve kısa vadeli düşünme biçimleri dengeleri bozabilir.

Ancak 2007'de faaliyete geçen Flipkart'ın yabancı yatırımcılarla uzun bir geçmişi var.  Arasında Microsoft, Tencent and Softbank gibi şirketlerden yatırım alan Flipkart'ın pazarda kolay kolay sarsılmaz bir yeri var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.