iOS 11.4 güncellemesiyle polis ve hırsızların verilerinize erişmesi daha da zorlaşacak

iOS 11.4 güncellemesiyle polis ve hırsızların verilerinize erişmesi daha da zorlaşacak

Apple, telefon güvenliğini bir sonraki adıma taşıyor. Adli yazılımlar üzerine uzmanlaşmış Elcomsoft'taki araştırmacılar iOS 11.4 özelliği ile kullanıma sunulması beklenen yeni bir güvenlik özelliğini keşfettiler. Bu özellik sayesinde çalınan veya bir nedenle polisler tarafından incelenmeye alınan telefonunuzdan sizin rızanız olmadan veri alınması çok daha zorlaşacak görünüyor.

USB sınırlı mod "USB Restricted Mode" olarak adlandırılan bu yeni özellik sayesinde iPhone kilidinizin en son açıldığı tarihten 1 hafta sonra USB kablosu aracılığıyla veri alış-verişi yapılması kilitleniyor. Yani telefonunuzun çalınmasından veya polisin eline geçmesinden 1 hafta sonra artık şarj kablosu aracılığıyla verilerinize erişebilecek bir imkanları olmayacak. Sadece parmak iziniz, şifreniz veya yüz tanıma özelliği sayesinde cihazınız açılacak. Kablo ile cihaz şarj olabilecek fakat bilgisayara bağlayıp bir şeyler yapılmasının önüne geçilmiş olacak.

Bu özelliğin getirilmesinin temel nedeni 15.000 dolar değerindeki GrayKey gibi cihazların önüne geçmek diyebiliriz. GrayKey sayesinde 6 haneli iPhone şifresi 3-4 gün içerisinde kırılabiliyor. iOS 11.3 sürümündeki cihazlar bile şu anda rahatlıkla kırılabiliyor. Geçtiğimiz yıllarda polisler şifre kırma konusunda Apple ile oldukça tartışmalı zamanlar geçirmişlerdi ve Apple bu konuda yardımcı olmamayı tercih etmişti. FBI 2016 yılındaki tartışmalı olaylardan sonra Apple'a ihtiyaç duymadan şifreleri kırmayı başarmıştı.

Bu özelliğin iOS 11.4 ile gelip gelmeyeceği konusunda Apple henüz resmi bir açıklama yapmasa da kullanıcıların cihazlarını güvence altına alabilmeleri için bu özelliğin yeni sürümle beraber otomatik olarak açık olması gerekiyor. Dileyen kullanıcılar bu özelliği tabi ki kapatabilirler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.