FBI, Apple'ın yardımı olmadan iPhone'u kırmayı başardı

FBI, Apple'ın yardımı olmadan iPhone'u kırmayı başardı

FBI, San Bernardino davasıyla ilgili Apple'dan kırmasını istediği iPhone'u Apple'ın yardımı olmadan açmayı başardı. Bir aydan uzun süredir devam eden mücadelede Apple'ın yardımı olmadan ilerleyemeyeceğini iddia eden FBI, geçtiğimiz hafta ani bir fikir değişikliğiyle farklı bir şirketle çalışacağını açıklamıştı.

iPhone’u hack’lemek konusunda 21 Mart’ta İsrail'den Cellebrite adlı güvenlik girişimiyle birlikte çalışacağını paylaşan FBI, bu çabasında başarıya ulaştığını dün duyurdu. Tetikçiye ait olduğu belirtilen iPhone'u (dava için spesifik olarak iPhone 5C) açtığını duyuran FBI'ın bu hamlesi tartışmayı yeni bir boyuta taşıdı. Zira FBI bütün bir dava sürecinde iPhone'u Apple'ın yardımı olmadan açamayacağına dair "yemin ederek" şirketi yoğun baskı altına almıştı.

Bunda daha da önemlisi FBI, yine bu gerekçeyle Apple'dan iPhone'da bir arka kapı açmasını talep etmişti. Sürecin Apple'ın yardımı olmadan sonuçlanması başta FBI'ın itibarına zarar verirken, güvenlik ve gizlilik konusunda büronun yaklaşımından şüphe edenleri de haklı çıkardı. FBI'ın iPhone'u kırmayı başarması başlıbaşına endişe verici olarak görülebilir hatta Büro'nun istediği davada bu "becerisini" kullanması söz konusu olabilir. Birçok iPhone kullanıcısı için ciddi bir kaygı unsuru haline gelen bu soruya ABD hükümetinin nasıl yanıt vereceği merak konusu.

Bugüne kadar iPhone'u kıramayacağını söyleyen Apple'ın FBI tarafından kullanılan güvenlik açığı konusunda bilgilendirilip bilgilendirilmeyeceği de akla gelen bir diğer soru.

Apple ve FBI davası kapanmış olsa da büyük tartışmalar bundan sonra başlıyor. Apple ise, tüm bu tartışmanın bir parçası olmak istiyor. FBI'ın açıklamasına dün karşılık veren şirket, FBI'ın iPhone'da bir arka kapı açma talebine baştan beri itiraz ettiklerini söylüyor. Apple, bu dava asla gündeme gelmemeliydi diyor. Cihazlarının güvenliğini iyileştirmeye devam edeceğini belirten Apple, bu davanın bireysel özgürlüklerle birlikte ulusal güvenlik ve gizlilik konularını tartışmak için zemin hazırladığını not ediyor. Apple bu tartışmanın içinde yer almaya söz veriyor.

Açıklamanın orijinal haliyle tamamını aşağıda görebilirsiniz:

From the beginning, we objected to the FBI's demand that Apple build a backdoor into the iPhone because we believed it was wrong and would set a dangerous precedent. As a result of the government's dismissal, neither of these occurred. This case should never have been brought.

We will continue to help law enforcement with their investigations, as we have done all along, and we will continue to increase the security of our products as the threats and attacks on our data become more frequent and more sophisticated.

Apple believes deeply that people in the United States and around the world deserve data protection, security and privacy. Sacrificing one for the other only puts people and countries at greater risk.

This case raised issues which deserve a national conversation about our civil liberties, and our collective security and privacy. Apple remains committed to participating in that discussion.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.