Teknoloji devi Apple, son dönemde Microsoft'la birlikte piyasa değeri odağında gündeme geliyor. Apple'ın piyasa değeri zaman zaman Microsoft'un altında kalsa da şirketin genele baktığımızda ilk sırada yer aldığını belirtelim. 2018'in son günlerine girmişken, piyasa değeri bu denli yüksek olan Apple'ın 2018'de hangi şirketleri satın aldığını ve bu şirketler hakkında bilgilerimizi sizler için sıraladık.
Buddybuild
Ocak ayının başında, Apple’ın uygulama geliştirme hizmeti Buddybuild’i satın aldığı bilgisini sizlerle paylaşmıştık. Buddybuild, kullanıcı geribildirim platformu olarak hizmet veren, iOS geliştirme için dağıtım ve entegrasyon araçlarına odaklanan Vancouver merkezli bir şirket. Satın almanın ardından, Buddybuild ekibi iOS topluluğunun tamamı için geliştirici araçlar oluşturmak üzere Apple'daki Xcode mühendislik grubuna katıldı. Satın almanın hedefi, Apple'ın Xcode gelişim platformunu desteklemekti.
Silicon Valley Data Science
Bloomberg , 19 Ocak'ta Apple'ınSilicon Valley Data Science adlı bir şirketten bir veri uzmanı ekibini aldığını açıklamıştı. Girişim, daha büyük şirketlere tahminlerini, operasyonel etkinliklerini ve müşteri ilişkilerini geliştirmek için veri analizi sağlamaya odaklanan bir şirket olarak tanımlanıyor. Bu da Apple tarafından tam olarak satın alınmadığı halde şirketin Silicon Valley Data Science'dan ekipleri işe aldığını ortaya koyuyor. İşe alınanlardan birinin ise şirketin CEO'su olduğu söylendi. Apple tarafından kiralanan Silicon Valley Data Science çalışanlarının, şirkette çeşitli reklamlarla ilgili girişimlerde analitik sağlayıcısı olarak görev yaptıkları söyleniyor.
Texture
Apple, 12 Mart'ta popüler dijital dergi distribütörü Texture'ı satın aldığını doğruladı. O sırada satın alma konusunda yorum yapan Apple'dan Eddy Cue, Apple'ın Texture ile güvenilir kaynaklardan kaliteli gazetecilik yapmasına ve dergilerin kullanıcılar için güzel tasarlanmış ve ilgi çekici hikayeler üretmeye devam etmesine izin verdiğini söyledi. 2019 baharında Apple'ın Texture'ı odağına alan yeni bir gazetecilik uygulamasını yayına alacağını da hatırlatalım.
Akonia Holographics
Satın almalar açısından sessiz geçen bir yazın ardından, Reuters ilk olarak 29 Ağustos'ta, Apple'ın Akonia Holographics olarak bilinen artırılmış gerçeklik gözlükleri için lensler yapmaya odaklanan bir girişimi satın aldığını açıkladı. 2012 yılında kurulan Akonia Holographics, artırılmış gerçeklik gözlükleri için teknolojiler ve sergilerle ilgili yaklaşık 200 patent aldı. Fon için en az 11,6 milyon dolar topladı, ancak Apple'ın şirkete ne kadar ödediği belli değil. Apple’ın Akonia Holographics’i devralması, artırılmış gerçeklik gözlükleri veya bir tür kulaklıklı mikrofon seti üzerinde çalıştığını ortaya koyuyor.
Shazam
Apple’ın Shazam’ı satın alacağı bilgisi ilk kez 2017’nin Aralık ayında açıklanırken, 24 Eylül 2018’e kadar Avrupa’daki düzenleyici kaygılar nedeniyle anlaşmanın resmen kapatılmadığı belirtilmişti. Apple, Shazam’ın tüm kullanıcılar için reklamsız olacağını söyleyerek 400 milyon dolarlık anlaşmanın tamamlandığını da duyurmuştu. Apple'ın bu satın almayla ilgili olarak iOS ve Apple Music'teki Shazam entegrasyonuna neler ekleyeceği henüz belli değil. Ancak zaman ilerledikçe daha fazla şey öğreneceğimizi söyleyebiliriz.
Spektral
Aslında ilk olarak Aralık 2017'de gerçekleşen Spektral satın alması, 10 Ekim 2018’e kadar ortaya çıkmadı. İnsanları ve nesneleri dijital olarak yönlendirmek için yazılım konusunda uzmanlaşmış bir Danimarkalı girişim olan Spektral'ın 30 milyon dolar karşılığında satın aldığını söyleniyor. Ancak bu bilginin Apple tarafından onaylanmadığını da belirtelim. Apple'ın Spektral'ı satın almasının çok sayıda nedeni var. Teknolojisi iOS'taki kamera uygulamasına, ayrıca klipler, Final Cut Pro ve iMovie gibi uygulamalara uygulanabiliyor, bu da Apple'ın uygulamalarına gelişmiş özellikler ekliyor.
Dialog
Uzun zamandır Apple'ın tedarik zincirinin bir parçası olan yarı iletken bir şirket olan Dialog da Apple'ın bu sene satın aldığı şirketlerden biri. 10 Ekim'de Apple ve Dialog, uzun yılları kapsayan bir anlaşmayı duyurdu. Apple, anlaşmanın bir parçası olarak 300 milyon dolar peşin ödeme yapacak ve önümüzdeki üç yıl boyunca 300 milyon dolarlık satın alma sözleşmesi ödeyecek. Apple buna ek olarak yaklaşık 300 Dialog çalışanını da işe aldığını duyurdu. Apple ve Dialog arasındaki anlaşmanın 2019'un ilk yarısında kapanması bekleniyor.
Asaii
15 Ekim’de, Apple’ın gelecekteki hit sanatçıları çizelgeden on hafta önce tanımlayabildiğini iddia eden bir müzik analitiği şirketi olan Asaii’yi satın aldığı bilgisi paylaşıldı. Ancak Apple’ın Asaii’yi satın almadığı, fakat girişimin kurucularını işe aldığı bildirildi. Apple’ın işe aldığı üç kurucunun Apple Music’te Asaii’ye benzer bir iş yapıp yapmayacağının belli olmadığını söyleyebiliriz. Çünkü Apple Music’te halihazırda Apple Music for Artists adı altında bir analiz platformu bulunuyor.
Silk Labs
20 Kasım’da, Apple’ın kamera gibi tüketici donanımlarına sığabilecek kadar hafif bir yazılım üzerine odaklanan Silk Labs’i satın aldığı açıklandı. Anlaşma muhtemelen yılın başlarında tamamlanacağı düşünülüyor. Silk Labs, 2015 yılında üç eski Mozilla çalışanı tarafından, aynı zamanda kullanıcı gizliliğini koruyan hafif bir yapay zeka yaratma amacıyla kuruldu. Apple bu kapsamda yapay zekayı gizliliğe öncelik verecek şekilde kullanmayı savunuyor.
Platoon
Apple’ın 2018’deki son satın almalarından ilki iki hafta önce gerçekleşen Platoon satın alması oldu. Platoon, 2016 yılında Apple'da 15 yıldan fazla süredir çalışan Denzyl Feigelson tarafından kuruldu. Müziği odağına alan girişimi Asaii'deki işe alımlarla özdeşleştirmek mümkün görünüyor.
Sonuç olarak Apple'ın 2018'de yapay zekayı ve Apple Music'i odağına alan satın almalar gerçekleştirdiğini söyleyebiliriz. Apple’ın 2018’deki önemli ticari teklifleri arasında Texture ve Shazam’ın devralınmasının yanı sıra, Dialog’la yaptığı 600 milyon dolarlık anlaşma da yer alıyor. Bununla birlikte, daha küçük satın almalar Apple'ın verilere, analitiklere ve yapay zekaya ilgi duyduğunu gösteriyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap