BluTv, puhutv ve Netflix arasındaki yarışta Hakan: Muhafız etkisi

BluTv, puhutv ve Netflix arasındaki yarışta Hakan: Muhafız etkisi

Geleneksel yayın anlayışı, teknolojinin günden güne gelişmesiyle birlikte belirli bir kesim arasındaki popülaritesini kaybetmeye başladı. Dijital yayın platformları ise gelenekselin karşısında yükselişini sürdürmeye devam ediyor. Bu platformların ülkemizdeki temsilcilerine baktığımızda BluTV ve puhutv'nin öne çıktığını görüyoruz. Ancak dün sizinle detaylı bir incelemesini paylaştığımız, Netflix Türkiye'nin ilk orijinal yapımı Hakan: Muhafız, trendlerdeki tüm dengeleri alt üst ediyor ve Netflix'i yerli platformların üstüne taşımayı başarıyor.

puhutv'nin izlenmesi yaz aylarında düşüyor

Biz de Google Trendler'e göz atarken, ülkemizde dijital yayıncılık platformu konusunda ne gibi iniş-çıkışlar olduğunu merak ettik ve verileri incelediğimizde ilginç sonuçlar olduğunu gördük.

Netflix, puhutv ve BluTV'yi Google Trendler'de kıyasladığımızda, bu yılın başlarında en az ilgiyi BluTV'nin çektiğini görüyoruz. Onu Netflix izlerken, puhutv ise zirvede yer alıyor. Netflix ve BluTV yaz aylarında atağa geçerken, puhutv'nin de düşüşe geçtiğini söyleyebiliriz. Aslında bunun nedeni çok basit. puhutv'nin portföyünde halihazırda televizyonda yayınlanan diziler bulunuyor. Geleneksel televizyon izleyicisi, bu dizileri kaçırdığında ya da herhangi bir kullanıcı bahsi geçen dizileri izlemek isteyip saatler süren reklamlardan sıkıldığında puhutv'de televizyondan bir gün sonra yayınlanan bölümlere yöneliyor. Diziler yazın tatile girdiğinde de puhutv'nin Google'daki aranma oranı da doğal olarak düşmeye başlıyor ve televizyonda izleyecek bir şey bulamayan izleyici de Netflix ve BluTV gibi platformlara yönelmeye başlıyor.

BluTV'nin neden diğerlerinden daha düşük bir seviyede olmasına da bir açıklık getirelim. BluTV, Netflix gibi globalde faaliyet gösteren bir platform olmadığı için daha az orijinal yapımla karşımıza çıkıyor. Zaten siz de trendlere bakarsanız, BluTV'ye en fazla hücum edilen zamanın yeni bir orijinal içerik yayınlandıktan sonra olduğunu fark edebilirsiniz. Ancak Netflix, birçok ülkeden daha fazla içeriğe ve orijinal filmlere ev sahipliği yapıyor, bu da onun her dönemde BluTV'nin üstünde olmasını sağlıyor.

Son 12 ayda dengelerdeki değişimde en çok dikkat çeken Netflix'in son haftaki atağı oluyor. Son 7 güne baktığımızda durumun değişmeye başladığını görüyoruz. BluTV stabil olarak kendi seyrinde devam ederken, puhutv'nin birinciliği de Netflix'e geçiyor. Aslında son 12 aylık grafiğin sonlarında Netflix'in açık ara farkla atağa geçtiğini söylemek mümkün oluyor.

Hakan: Muhafız tüm trendleri değiştiriyor

Son 12 ayda ilgili alanda arama motoruna en çok yazılan kelimelere baktığımızda, Netflix için "netflix izle, netflix filmleri, netflix dizileri" gibi daha genel ibareler görüyoruz. Ancak yine Netflix için son 7 güne baktığımızda bizi şaşırtan bir sonuç ortaya çıkıyor. Son haftada en çok aranan kelimeler arasına "netflix muhafız, muhafız, protector" gibi kelimelerin girdiğini görüyoruz.

Peki, bunu nasıl yorumlamamız gerekiyor? Dün sizinle paylaştığımız yazının başlığını "Hakan: Muhafız, Netflix'in Türkiye'ye mi, yoksa Türkiye'nin Netflix'e hediyesi mi?" olarak belirlemiştik. Anlaşılan orijinal içerik üretmek, bir platformun ülkedeki popülaritesini de artırma konusunda büyük fayda sağlıyor. Hakan: Muhafız'ın yayınlandığı gün Netflix'in Türkiye'deki tıklanma oranı da artmaya başlıyor. Aslında bunun büyük platformlar için büyük önem taşıdığını ve onlara örnek olması gerektiğini söyleyebiliriz. Sonuç olarak da Hakan: Muhafız'ın Türkiye'nin Netflix'e bir hediyesi olduğunu söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.