Grab, Yamaha'dan 150 milyon dolar yatırım aldı

Dünyaca ünlü motosiklet üreticisi Yamaha, Grab'in son yatırımcılarından biri oldu. Seri H yatırımına katılan Yamaha, 150 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi.
Grab, Yamaha'dan 150 milyon dolar yatırım aldı

Gün geçtikçe gelişen Güneydoğu Asya pazarında Uber'e karşı büyük başarı elde eden ve Uber'in operasyonlarını devralmayı başaran Grab yeni bir yatırım daha aldı. Toyoto'dan aldığı 1 milyar dolar, Hyundai ve Kia'dan aldığı 250 milyon dolar yatırımların ardından bu sefer de motosiklet üreticisi Yamaha'dan 150 milyon dolarlık yatırım alan Grab, Seri H yatırımı için fon toplamaya devam ediyor.

Seri H yatırımını kapatmak için 3 milyar doları hedefleyen Grab'ın değerlemesinin milyarlarca doları bulduğunu tahmin etmek şimdiden mümkün. Bu turun en büyük pay sahibi Toyoto olacak gibi gözükürken, stratejik yatırım olarak fırsat gören dev markalar Grab için milyonlarca dolar fon ayırıyor. Araç çağırma uygulamalarını andığımızda akla her ne kadar otomobiller gelse de, Güneydoğu Asya pazarında taşıma için motosikletlerin kullanılması oldukça yaygın. Hal böyle olunca Grab uygulaması aracılığıyla çok ciddi bir motorsiklet çağırma işlemi de gerçekleştiriliyor bu pazarda. Bu da Grab için motorsikletleri önemli bir hale getiriyor.

Yamaha ayrıca geçtiğimiz hafta Hindistan'da faaliyet gösteren araç ve motosiklet kiralama girişimi Drivezy'e yatırım gerçekleştirmişti. Yamaha Grab yatırımını her ne kadar stratejik bir yatırım olarak görse de, Grab'in motosiklet konusunda var olduğu Endonezya gibi pazarlarda daha fazla motorsiklet satma konusunda çalışacak. Bununla birlikte, Yamaha'nın sürücüler ve yolcular için daha güvenli bir seyahat deneyimi sağlama konusunda da çalışmalar yapacağı biliniyor. Grab'in motosiklet sürücüleri, ciddi eğitimlerden geçtikten sonra araç çağırma uygulaması üzerinden para kazanabilir hale geliyorlar ve bu eğitimlere oldukça önem verildiği biliniyor.

Grab ile stratejik bir işbirliği oluşturma noktasında şans gören Yamaha, Grab'e gerçekleştirdiği yatırımla şirkette pay sahibi olmayı hedefliyor. Çünkü hem otomobiller hem elektrikli otomobillerde olduğu kadar motorsikletler de araç çağırma uygulamaları için oldukça önemli. Hatta Yamaha'nın son olarak tanıttığı motor süren insansı robotu Motobot ile dikkatleri üzerine çektiğini de hatırlatalım. Belki kısa süre sonra Waymo örneğinde olduğu gibi, Grab aracılığıyla çağırdığımız motorsikletin üstünde bir robot görebilir ve robotun arkasına atlayabiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.