Teknoloji düşmanlığı: Waymo'nun sürücüsüz aracı Arizona'da saldırı altında

Teknoloji düşmanlığı: Waymo'nun sürücüsüz aracı Arizona'da saldırı altında

Teknoloji şirketi Waymo, ABD'nin Arizona eyaletinde otonom taksilerine yönelik neredeyse(!) sakin test sürüş dönemi geçirdi. Şirket, iki yıldan fazla süren bu test sürüşlerini, yerel halktan oluşan yaklaşık 400 kişilik bir fokus grup ile sürdürmüştü.

Perakende devi WalMart ile iş ortaklığına giden şirket, geçtiğimiz hafta Waymo One adını verdiği otonom taksilerin bölgede artık nerdeyse kullanıma hazır olduğunu açıklamıştı. Waymo One'lar her ne kadar acil bir durumda müdahale edilebilmeleri için araç içinde bir gözlemci ile trafiğe çıksa da bu, otonom sürüş dünyası için önemli bir kilometre taşı olarak kabul ediliyor.

Ancak teknolojik dönüşüm ne kadar hızlı olsa da insanlık, henüz bu değişime tam olarak fit görünmüyor gibi. Zira, Waymo One'lar trafiğe çıktıklarından beri defalarca saldırıya uğradılar. Business Insider'ın haberinde yer alan bilgilere göre, Waymo One'lara saldıran veya insanların güvenle seyahat etmelerine mani olabilecek en az 21 vaka polise bildirildi.

Vandalizm elbette kabul edilemez ama seleksiyonun doğal bir parçası gibi görünüyor. Zira en masum hali ile işini kaybetmek istemeyen taksi sürücülerinin, dünya genelinde Uber ve rakip şirketlerine karşı protestolar gerçekleştirmesi gibi bu da bu değişime karşı oluşan sıra dışı bir direnç. Yapay zeka, makine öğrenimi, androidler, otonom araçlar, dronelar, robotik hayvanlar derken, bu hızlı değişim birçok kişiye  'Blade Runner' ya da 'Black Mirror' gibi serilerin gerçek hayata uyarlanabileceği korkusunu salabiliyor.

Öte yandan araçların güvenilirliklerine yönelik tartışmalar da sürüyor. Ancak güven ve güvenlik kavramlarının öneminin farkında olan şirketler tüketici ile aralarındaki bu bağı artırabilmek için önlemlerini almaya başladılar bile. Mesela  Jaguar, Seviye 4 ve Seviye 5 olarak bilinen otonom araçlara yönelik korkulara ve önyargılara sanal gözler ile son vermek istiyor. Empati ve güven ile  Jaguar Land Rover, bu sayede teknolojinin insanoğlunun aklında tasarlanmasını da sağlamayı amaçlıyor.

Tüm bu olaylar hızla değişen otonom araç dünyasının yarınına yönelik güçlü ipuçları. Siz ne düşünüyorsunuz? Bu teknolojik dönüşüm size ne kadar güven veriyor?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.