FinTech ve TechFin rekabetinde kazanan kim olacak?

FinTech ve TechFin rekabetinde kazanan kim olacak?

Core Strateji Kurucu Ortağı İhsan Elgin Webrazzi Fintech 2018'de yaptığı konuşmada uzun süredir tartışılan  FinTech ve TechFin ilişkisini ele aldı.

Konuşmasına tüketici beklentisinde neler değiştiğini özetleyerek başlayan Elgin, tüketicilerin kesintisiz hizmet, esneklik, kişiselleştirme ve bulunduğun yerde hizmet beklediğini belirtti. Teknoloji tarafında ise aracısızlaşma ve yapay zekanın öne çıktığını belirtti. İşin regülasyon kısmında yapılacak kolaylaştırıcı düzenlemelerle de finansal hizmetlerin yaygınlaştırılacağını söyledi.

FinTechlerle birlikte finans sektöründe çok daha fazla oyuncunun yer aldığını ve çeşitliliğin arttığını söyleyen Elgin, FinTechlerin finansal hizmetin tek boyutuna odaklandığını da hatırlattı. Sektörün 2010 yılından bu yana 100 milyar dolar yatırım aldığını belirten Elgin, en çok Unicorn’un da (27 tane) Fintechler arasından çıktığını gündeme getirdi.

Bu noktada Square örneğini paylaşan Elgin, girişimin 71 milyon dolar kar ettiğini ve en çok kredi veren FinTech olduğunu da sözlerine ekledi.

Finans sektöründe FinTechlerin yanı sıra Challenger bankaların da yer etmeye başladığını söyleyen Elgin, bu bankaların sıfırdan mobil başladığını ifade etti. Elgin, 2020’de mobilden direkt hesap açma imkanının da hayata geçeceğini izleyicilere aktardı. Şu anda mobilden hesap açan bankaların ise Pre-paid kart kullandığını vurguladı.

Challenger bankalar kapsamında n26 ve Monzo örneklerini paylaşan Elgin, bu bankaların hedefinin az çalışanla çok gelir kazanmak ve sadece belli bir segmente odaklanmak olduğunu da söyledi. Challenger bankaların yatırımcısının da geleneksel bankalar olduğunu vurgulayan Elgin, “Bu nedenle Challenger bankalar da bankacılık sisteminin içinde yer alıyor.” dedi.

Konuşmasında Fintechlerin güncel sıkıntılarına da yer veren Elgin, Fintechlerin bankacılık sistemini örnek alıp iyileştirmeye odaklandıkları için sorunlarla karşılaştığına değindi. Fintechlerin bir diğer probleminin ise kullanıcılarda güven inşa etmek olduğunu söyleyen Elgin, kullanıcıların sadece yüzde 7’sinin Fintechlere 1 milyon dolar mevduat koyardım dediğini aktardı.

Challenger bankaların da büyük müşteriye ulaşım kanalı eksikliğine dikkat çeken Elgin, TecFinlerin iki alanda da yaşanan problemleri fırsata çevirdiğini ifade etti. Finans dışında dijital yetenekleri olan TechFinlerin, ellerindeki veriyle geniş müşteri ağına sahip olduğunu da sözlerine ekledi.

Bu konuda Amazon’u örnek gösteren Elgin, Amazon’un hem müşteri güvenine hem de müşteriye ulaşım kolaylığına sahip olduğunu ifade etti. Aynı şekilde bankaların da bu teknoloji şirketlerine yatırım yaptığını aktaran Elgin, JP Morgan’ın Amazon’a yatırım yaptığını vurguladı.

Amazon’un finansal ürünlerinden kısaca söz eden Elgin, Google ve Salesforce gibi teknoloji şirketlerinin finansal ürünlerini de ele aldı. Son olarak Alibaba’ya ait Ant Financial’ı Techfin’in en ideal örneği olarak gösteren Elgin, şirketin Brezilya’da banka satın aldığını da belirtti.

Sözlerinin sonuna yaklaşırken Fintech 1.0’ın altyapı hakkında olduğunu, Fintech 2.0’ın bankalar hakkında olduğunu, Fintech 3.0’ın Startuplar hakkında olduğunu, Fintech 4.0’ın ise Techfinler hakkında olacağının altını çizerek Fintech evriminden söz eden Elgin, “FinTech=TechFin” sonucuna vardı.

Rekabet eden üç yapının da iş birliğine gitmesi gerektiğini vurgulayan Elgin, “Rekaberlik” kavramına da dikkat çekti. Bu noktada FibaBanka’dan örnek veren Elgin, bankanın vatan bilgisayar’a sunduğu hizmet ve HepsiBurada’ya sunduğu Hepsi Kredi alt yapısıyla daha önce 300 bin olan müşteri sayısına 1 yılda 600 bin müşteri eklediğini belirtti.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.