Ülkemizdeki fintech ekosistemini bir araya getiren konferansımızda ödeme teknolojilerinden blockchain’e, finansal teknolojilerden bankacılığa kadar pek çok konu Webrazzi Fintech 2018'de ele alındı.
Konferansımızın son bölümünün ikinci panelinde, PayU Türkiye'nin Ülke Müdürü Yunus Emre Güzer ve Webrazzi'nin Kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, 2019 yılının fintech trendlerinden bahsetti. Panelde bahsedilenlere geçmeden önce, ödeme sistemleri çözümü PayU'nun geçtiğimiz temmuz ayında API servisi Zooz'u satın aldığını da hatırlatalım. PayU, bu satın almayla birlikte sınır ötesi ödemelerde güçlenmeyi hedefliyordu.
Yunus Emre Güzer, finansal teknolojinin çok eski olmadığını söyleyerek konuşmasına başladı. 2011'in eylül ayında kurulan PayU'nun Türkiye'de türünün ilk örneği olduğunu, ancak sadece Türkiye'de faaliyet göstererek ekosisteme girmediğini belirtti. Birçok ülkede yatırım yapan PayU'nun Türkiye odağındaki ilk hayali tüm ödeme sistemlerini tek platformda toplamaktı. Her ne kadar şu anda bu işin örnekleri bulunsa da fikrin atıldığı dönemde böyle bir durum söz konusu değildi ve PayU'nun yaptığı türünün ilk örneğiydi. Güzer'in söylediğine göre PayU, aynı dönemde 17 farklı ülkeye yatırım da yapıyordu.
PayU'nun yatırımları
PayU Türkiye ile birlikte PayU Hindistan da kuruldu. Hatta Yusun Emre Güzer, PayU Hindistan'ın değerlemesinin 2,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Bu değerlemenin de PayU Türkiye değerlemesinin neredeyse 2 katı olduğunu da belirtelim. Bunun dışında PayU'nun Nijerya ve Kenya gibi ülkelerde de yatırımları mevcut.
Tüm PayU ülkelerini ve tüm alternatif ödeme yöntemlerini tek bir platformda toplayan PayU, son 1 yıldır bu işi geliştirmek için çeşitli yatırımlar yapıyor. PayU, Türkiye'deki markaları da yavaş yavaş bu platforma taşıyor. Şirket, bununla birlikte şu anda 2,3 milyar olan kullanıcı sayısını 3,5 milyarlara çıkarmayı hedefliyor. PayU'nun Hindistan'da neredeyse 3 unicorn'u bulunuyor. Bunun nasıl olduğuna da değinen Yunus Emre Güzer, yapay zeka ile kullanıcıyı analiz etmenin, bankaya gitmeden real time kredi vermenin öneminden de bahsediyor. Plug-in ve API'larla PayU'yu kullanıcya bağlamak ve böylece kullanıcıyı artırmak da hedefleniyor.
2019'da neler bekliyoruz?
Arda Kutsal, Hindistan'a yatırım yapılmasının nüfus yoğunluğuyla ilgili olup olmadığını sorunca da Güzer, Hindistan'ı özel kılanın devlet desteği olduğunu, eğer nüfus önemli olsaydı Rusya'ya da yatırım yapmanın gerektiğini söyledi. Fakat Güzer'e göre Türkiye'de yatırım yapmak, Rusya'ya yatırım yapmaktan daha mantıklı. Çünkü PayU, Türkiye'de tüm imkansızlıklara rağmen bu yıl yüzde 90 büyüdü. Yunus Emre Güzer, bir ülke bu kadar hızlı büyüdüğü zaman da yatırımın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkiye'de konsolidasyon fırsatının bulunduğunu, yeni işlere ve alanlara girilebilecek oyuncuların ön plana çıktığını da sözlerine ekledi.
Brezilya pazarında çok güçlü olan PayU, Latin Amerika'da da 7 ülkede faaliyet gösteriyor. Şu anda Orta Doğu'da partnerliklerle ilerleyen PayU'nun yakın bir zamanda o bölgede de yatırım yapmayı planladığını belirtelim.
2019'da, Fintech Stabilizasyon Merkezi ile Türkiye'de fintech'lerin yaşadıkları sıkıntıların da çözüleceğini söyleyen Güzer, gelirlerin real time krediler ve yapay zeka ile yaratılabileceğini belirterek sözlerini tamamladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap