Webrazzi Developer 2018'de ACM Yönetici Ortağı Barış Bal moderatörlüğünde gerçekleşen "Agile bitti mi?: Hadi artık biraz iş yapalım!" başlıklı oturumda Türkiye İş Bankası Çevik Koçu Deniz Özcan ve Craftbase kurucu ortağı Lemi Orhan Ergin çalışma esnasında Agile'ın etkisi üzerine görüşlerini paylaştı.
Bir yerden sonra Agile'ın tiyatral bir hal alması ya da Agile neden ihtiyaç duyulduğu gibi konulara değinilen oturumda, verimli çalışmanın yöntemleri de ele alındı.
Konuya "Bittiyse çok kötü tam da yeni yeni anlamaya başladık." diyerek esprili bir şekilde yaklaşan Özcan, piyasadaki problemlere dikkat çekti. Müşterilerin ve hayatın dijitalleşmesiyle birlikte firmaların bu hıza yetişme kaygısının geliştiğini söyleyen Özcan, Agile'ın bu problemi tariflediğini belirtti. Agile'ın problemler için bazı çerçeveler sunarak çalışanlara yardımcı olduğunu belirten Özcan, ekip ve yöneticilerin kendilerine: "Ben bu problemle yüzleştim mi yoksa böyle bir araca ihtiyacım var mı?" diye sorması gerektiğini söyledi.
Ergin ise insanların mükemmel olmadığını vurgulayarak ürünlerin hatalarla yayına alındığını, yayınlanan mesajların müşteriler tarafından anlaşılmadığını yazılımcıların doğru ürün geliştirmekte zorlandığını belirtti. Bu noktada çevikliğin yazılımın bir parçası olduğunu ifade eden Ergin, hatalardan ders alındığını da sözlerine ekledi.
Moderatör Barış Bal ise Agile kullanımını yaz aşklarına benzeterek, bazı takımlarda çalışma sırasında scrum çerçevesinin kullanmadığını ya da bazı süreçlerin tamamen atlandığını belirtti.
Bu noktada Ergin, yazılımın çok fazla dinamiği olan bir sektör olduğunu söyleyerek karmaşıklığı düşürebilecek adımlar atılması gerektiğini söyledi. Yazılımcıların şimdiye kadar ürettikleri bir çok şeyin çöpe dönüştüğünü söyleyen Ergin, sektörün büyük şirketlerde kodların yeniden yazılması üzerine olduğunu söyledi.
Yazılımların testlere tabi tutulması gerektiğini belirten Ergin, çevik olabilmek için insanlara bağımlılığı azaltılmış ve ekibe bağımlı olan bir çalışma düzeni kurulması gerektiğini ifade etti. Bu noktada Ergin, bilginin paylaşılması ve takım olarak kodlanmanın aktif olarak yapılmasını önerdi. Bunun yeni gelen ekip üyelerinin kodun standartların öğrenilmesi için daha hızlı ve daha çevik bir yol olduğunu söyledi.
Özcan ise Agile'da teknik tarafın göz ardı edildiğinde tek başına ritüellerin şirketleri bir yere götürmediğini belirtti. İçinde bulunulan şirketlerin zaten bir düzeni olduğunu söyleyen Özcani, "Agile bazı şeylerin değişmesi gerektiği için şirketi değişmeye zorluyor." dedi. Eğer yaptığınız şey avantajlarını göstermezse, şirkettekilerin Agile'dan uzaklaştığını söyleyen Özcan, bu noktada görselleştirme kullanmanın bu sorunu çözdüğünü ifade etti.