Facebook seçim oyunlarına karşı bu sefer gardını aldı

Facebook seçim oyunlarına karşı bu sefer gardını aldı

Facebook, ABD ara seçimlerinden 1 gün önce 30 Facebook ve 85 Instagram hesabını yapay hareketler sergilediği için kapattı. Facebook'un siber güvenlik ilkesi yöneticisi Nathaniel Gleicher ise dün geç saatte paylaştığı blog gönderisinde konuyla ilgili güncel bulguları paylaştı:

Pazar akşamı ABD güvenlik polisi yakın zamanda keşfettikleri ve yabancı teşebbüslerle ilişki olabileceğini düşündükleri çevrimiçi hareketler konusunda bizimle iletişime geçti. Bu hesapları derhal engelledik ve onları daha detaylı bir şekilde inceliyoruz.

Facebook konu hakkında çok fazla bilgiye sahip değil ancak bu hesaplarla ilişkili Facebook sayfalarının Fransızca ve Rusça dillerinde olduğu görülürken, Instagram hesaplarının ağırlıklı olarak İngilizce kullandığı belirtildi. Bazı hesaplar ünlülere odaklanırken bazılarıda politik tartışmalarla ilgiliydi.

Gleicher paylaştığı gönderide şirketin kamuoyuna açıklama yapmadan önce analizlerinde daha ileri gitmesi gerektiğini de belirtti. Yine de araştırma ilerledikçe Facebook, bu hesaplarının Rus Hackerlarla ya da İran ile bağlantılı hesaplarla bir ilgisi olup olmadığını da açıklayacak.

Hatırlarsanız ABD 2016 Başanlık seçimlerinden iki yıl sonra, seçim sürecinde Rus ajanlarının Facebook üzerinden bir manipülasyon kampanyası düzenlediği ortaya çıkmıştı. Bunun ardından Cambridge Analytica skandalı ile anılan şirket, ABD kullanıcı tabanındaki büyümenin yavaşlığıyla birlikte seçimler için aldığı önlemleri de arttırdı.

Herşeye rağmen Facebook'un geçtiğimiz yıl boyunca moderasyon tarafında önemli adımlar attığını söylemekte fayda var. Şirket, özellikle yalan haberler ve spamlerle mücadele etmek için farklı bir çok farklı insiyatifle birlikte çalışıyor. Buna ülkemizde teyit.org ile yaptığı işbirliğini örnek gösterebiliriz.

Aynı zamanda platformdaki şiddet içerikleri ve nefret söylemine karşı ciddi bir mücadele veren şirket, yapay zeka destekli bir moderasyon sürecinin yanı sıra yorum eksileme benzeri bir şikayet sürecini test ediyor. Hatta Facebook yakın zamanda Trump'ın ırkçı reklam kampanyasını platformdan kaldırarak CNN, NBC ve Fox News'un bu reklamı kanallarından kaldırmasında öncü rol oynadı. Görünen o ki; Facebook uzun yıllardan beri ilk kez seçimlere kendi platformu ve sahip olduğu uygulamalar üzerinden bir müdahale olmaması adına elinden geleni yapmaya odaklanıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.