Yeni Chrome sürümü kötü amaçlı reklam yayınlayan sitelerdeki tüm reklamları engelleyecek

Güncellemeden sonra aktif edilecek olan Chrome 71 sürümüyle, herhangi bir web sitesinde rahatsız edici bir içerik bulunuyorsa, o sitede yer alan tüm reklamlar engellenecek.
Yeni Chrome sürümü kötü amaçlı reklam yayınlayan sitelerdeki tüm reklamları engelleyecek

Arama motoru devi Google'ın tarayıcısı Chrome, yeni güncellemelerle kullanıcılar için kolaylıklar sağlamayı hedefliyor. Güncellemeden sonra aktif edilecek olan Chrome 71 sürümüyle, herhangi bir web sitesinde rahatsız edici bir içerik bulunuyorsa, o sitede yer alan tüm reklamlar engellenecek. Aralık ayında aktif edilmesi planlanan özellik kara listeye alınmış siteler için de geçerli olacak.

Bunun Chrome için yeni bir şey olmadığını da baştan belirtelim. Temmuz ayında yayınlanan Chrome 68 de bir web sitesinde rahatsız edici içerik bulduğunda o sitenin açılmasını engelliyordu. Kısacası Chrome'da bu tarz bir engelleme halihazırda uygulanıyor. Ancak bu uygulama daha çok pop-up tarzı sayfaları engelleme, videoların otomatik oynatılmasına sınırlama getirme ve yönlendirmeleri kapatma şeklinde karşımıza çıkıyor. Chrome 71 ise web sitesine girilmesine izin verecek ama kullanıcı hiçbir şekilde reklamları göremeyecek.

Chrome'da ne tür reklamların engelleneceğinden de bahsedelim. Tarayıcıda iki tür istenmeyen reklam bulunuyor. Örneğin bir video izlemek istiyorsunuz ve izleme butonuna bastığınız anda bir anda sizi istemediğiniz başka bir web sitesindeki indirme butonuna yönlendiriyor. Diğeri ise kapatma düğmesi gibi görünüyor ancak bunun yerine istenmeyen pencereleri açıyor. Chrome 71, bu tür reklamların önüne geçmeyi hedefliyor.

Chrome 71, 4 Aralık'tan sonra sitelerde sürekli karşımıza çıkan ve kullanıcıları rahatsız eden etkileşimleri/reklamları engelleyecek. Site sahipleri Google'ın Abusive Experience Report, yani Rahatsız Edici İçerik Raporlama sayfasına girerek, kendi internet sitelerinde bulunan ve Google tarafından istenmeyen kaç etkileşim olduğunu da görebilecekler.

Site sahipleri, Chrome reklamları kaldırmaya başlamadan önce rapor tarafından işaretlenen deneyimleri düzeltmek için 30 günlük bir süreye sahip olacak. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde web sitelerinin yavaşlayacağını söyleyebiliriz. Bu da bilhassa büyük web siteleri için ticari kayıp anlamına geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.