Google çalışanlarının protesto yürüyüşüne 1500'den fazla kişi katılacak

Google çalışanlarının protesto yürüyüşüne 1500'den fazla kişi katılacak

Cinsel taciz iddialarıyla sarsılan Google'da yaşananları geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. Arama motoru devi, cinsel tacizde bulunduklarını öne sürerek 2 yılda, 13'ü üst düzey yönetici olmak üzere 48 çalışanını işten çıkarmıştı. Google'ın CEO'su Sundar Pichai'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamalar sonrasında, 2014'te şirket ile yollarını ayıran Andy Rubin de zan altında kalmıştı. Andy Rubin iddiaları reddetmiş ve suçlamaların asılsız olduğunu söylemişti.

Salı günü sizlerle paylaştığımız haberde ise 200’den fazla Google mühendisinin, taciz iddialarına karşı protesto yürüyüşü yapmaya hazırlandığını söylemiştik. Çünkü Google çalışanları, tacizle ilişkilendiren kişilerin herhangi bir tazminatla ödüllendirilmemesi gerektiğini, Andy Rubin'in de şirketten 90 milyon dolarlık tazminatla ayrılamaması gerektiğini açıkladı. Bu açıklamaların akabinde ise Google çalışanları cinsel tacize ve şirketin bu konudaki tutumuna karşı protesto yürüyüşü yapacağını söyledi.

İlk başta 200 kişi tarafından gerçekleştirileceği söylenen katılımcı sayısı, The New York Times'ın haberine göre 1500'ün üzerine çıkmış durumda. Katılımcılarının büyük bir çoğunluğunun da kadın olacağını belirtelim. Üstelik yürüyüşe katılım sağlayacak çalışanlar arasında, yöneticilerden çalışanlara birçok kişi bulunacak. Örneğin; Google'ın YouTube'daki ürün pazarlama müdürü olan Claire Stapleton, eşit olduklarını ve artık diğer çalışanların kendilerine saygı duyduklarını hissetmek istediklerini söylüyor. Her ne kadar Google, kendi kültürü ile ünlü olsa da gerçekte şirkette herkes için saygı ve adalet ile karşılaşmadıklarını da sözlerine ekliyor.

Google'ın protesto yürüyüşüne katılacak olanlar, dün Twitter üzerinden 5 maddelik istek listesini de yayınladılar. Google çalışananlarının taleplerini aşağıdaki maddelerde görebiliyoruz.

  1. Mevcut ve gelecekteki tüm çalışanlar için taciz ve ayrımcılık durumlarında zorunlu tahkime son verilecek.
  2. Fırsat eşitliği ve eşit ödeme sözü verilecek.
  3. Cinsel taciz şeffaflık raporları açıklanacak.
  4. Cinsel suistimali güvenli ve anonim olarak bildiren açık, tekdüze, küresel olarak kapsayıcı bir süreç oluşturulacak.
  5. Chief Diversity Officer (Çeşitlilikten sorumlu başkan yardımcısı) CEO'ya bağlı ve doğrudan Yönetim Kurulu'na tavsiyelerde bulunabilecek şekilde görevlendililecek. Ek olarak çalışanları temsil etmesi için kişi yönetim kuruluna dahil edilecek.

Yukarıdaki maddelere ve açıklamalara baktığımızda sorunun cinsel tacizden daha büyük olduğunu anlıyoruz. Kişiler arasındaki eşitsizlik, çalışanların söz hakkının yeterli olmaması ve birçok sorunun üst yönetime gitmeden, çalışanlar arasında çözülmeye çalışılması yürüyüşün görünmeyen nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Google mühendislerinin protesto yürüyüşü başarılı geçerse ve şirket, çalışanların isteklerini kabul ederse Google yönetiminde bir şeylerin değişeceğini söyleyebiliriz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.