3D baskı ile yapılan evde yaşamaya başlayan Fransız aile

3D baskı ile yapılan evde yaşamaya başlayan Fransız aile

3D yazıcı ile yapılan yapılar, ekonomik olmaları, geri dönüştürülebilir malzemelerden üretilebilmeleri ve hızlı yapılandırılmaları gibi yönleri ile artmakta olan dünya nüfusunun konut sorununa gelecekte güçlü bir çözüm olması adından çok söz ettiriyor.

Geçtiğimiz Mart'ta ABD'de düzenlenen SXSW 2018'de görücü karşısına çıkan sosyal girişim Icon'un 3D baskı ile ev üretebileceğini sizlere aktarmıştık. Bugüne kadar prototipte kalan bu teknolojinin artık hayata tamamen geçtiğini söyleyebiliriz.

Fransa'da Nantes kentinde beş kişilik bir aile, 3D baskılı bir evde sürekli olarak yaşayan ilk kişiler oldular. Geçtiğimiz yaz evlerine taşınan ailenin taşındığı  ev projesi "Yhnova"  Yaklaşık 95 metrekarelik ev yaklaşık 54 saatte basıldı.

BBC'de yer alan bilgilere göre proje Nantes Üniversitesi, şehir konseyi ve evi oluşturmak için yerel bir konut kooperatifi ile işbirliği yaptı. Konseyin teknoloji ve inovasyon alanındaki lideri Francky Trichet, proje amacının bu tür inşaatların konut için ana akım haline gelip gelmeyeceğini ve ilkelerinin spor salonları gibi diğer toplumsal binalara uygulanıp uygulanmayacağını görmek olduğunu söylüyor.

Trichet sözlerine, “2000 yıl boyunca inşaat sürecinin paradigmasında bir değişiklik olmadı. Bu inşaat sürecini tamamen süpürmek istedik” diye devam ediyor. Kendilerini bir hikayenin başlangıcında olduklarını söyleyen Trichet göre bu yıkıcı inovasyon örneğinin hayata geçmesinin ardından yapı sektörü hızla değişimi benimseyecek.

Aşağıdan yukarıya doğru katmanlar halinde baskı yaparak çalışan 3D yazıcı ile her bir duvar yalıtkan poliüretandan oluşan iki katmanda basılıyor. İki katman arası çimento ile doldurulurken böylelikle kalın, yalıtımlı ve dayanıklı bir duvar oluşturulabiliyor. Son olarak yaklaşık 54 saatte basılan evin pencere, kapı, çatının eve monte edilmesi ile toplam 4 ayda tamamlandığı bilgisini paylaşalım.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.