3D baskı ile 24 saatte ev üreten sosyal girişim: ICON

3D baskı ile 24 saatte ev üreten sosyal girişim: ICON

Her geçen gün sayıları giderek artan sosyal girişimler, çoğunlukla küresel sorunlara meydan okumak, sorgulamak ve yeniden düşünüp çözümler bulmak için eşsiz fırsatlar sunuyor. ABD'de gerçekleştirilen SXSW 2018'de bu sene insana fayda sağlayan misyonları benimseyen girişimleri daha fazla görüyoruz.

Etkinlikte, ziyaretçilerin karşısına çıkan sosyal girişim ICON ise oldukça yıkıcı bir teknoloji ile karşımızda. Austin merkezli girişim, düşük maliyetli 3D baskıyı kullanarak dünyadaki konut sorununa çözüm bulmaya çalışıyor.

Dünya Kaynakları Enstitüsü'nün Ross Merkezi'nden Sürdürülebilir Şehirler için yayınladığı yeni bir rapora göre  dünya çapında şehirlerde 330 milyon hane uygun fiyatlı ve güvenli konutlara erişim sağlayamıyor. Bu, ortalama olarak 1,2 milyar insana eşdeğer olarak gösteriliyor. Ancak bugün harekete geçmezsek, 2025 yılına kadar 1,6 milyar kişinin konuttan yoksun olacağı belirtiliyor.

ICON'un geliştirdiği 3D baskı yöntemi bu soruna çözüm olabilir. Zira girişimin tek katlı bir evi sadece 12 ila 24 saat içinde inşa etmek gibi bir iddiası var.

Girişim, ilk olarak El Salvador sakinleri için yaklaşık 100 evden oluşan bir topluluk inşa edecek. Şirketin uluslararası konut çözümlerine dayanan bir sivil toplum kuruluşu olan New Story ile ortaklık kurması ile girişimin bir sonraki durakları Haiti ve Bolivya'daki yardıma muhtaç aileler olacak.

3D evlerin maliyetleri de inşa süreleri kadar yüz güldürücü. Şu anda her bir konut maliyetinin 10.000 doları bulduğu projede, maliyetlerin 4.000 dolara düşürülmesi planlanıyor.

ICON'un konut sorununa çözüm bulmak için geliştirdiği teknolojide kullanılacak materyaller neredeyse sıfır atık üretim yöntemleri ile çalışacak şekilde tasarlandı. Şimdilik küçük bir ekiple yoluna devam eden girişimin ismini ilerleyen dönemlerde daha sık duyacağız gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.