Snapchat'in Nisan ayında piyasaya sürdüğü AR oyunları Snappables'ın ardından Facebook da Messenger sohbetlerinde AR oyunları yayına alıyor. Facebook Messenger ilk iki AR video sohbet oyunu, bugün tüm dünyada aktif olarak kullanılmaya başlıyor.
En fazla altı kullanıcı ile oynanabilen bu oyunlardan ilki, "Don't Smile" ismini taşıyor. Uzun bakışma yarışmalarını andıran "Don't Smile" gülümsediğinizde kaybediyorsunuz. Gülüşünüzü algılayan oyun, yüzünüzü abartılmış bir joker gülüşüyle donatırken, kazananı da ödüllendiriyor. Facebook Messenger'ın ikinci oyunu ise “Asteroids Attack”. Bu oyunda uzay geminizi yüz mimikleriniz ile hareket ettirebiliyorsunuz. Uzaydaki kayalardan kaçarak kuvvetli lazer ışınları kullanıyorsunuz.
Bu iki oyunun yanı sıra Facebook'un piyasaya sürmeyi planladığı oyunlar da şimdiden konuşulmaya başlandı. Şirket, “Beach Bump” oyunuyla artırılmış gerçekliğe sahip bir topu paslamanızı sağlarken, “Kitten Craze”de kedileri eşleştirmenizi bekliyor.
Eğer bu oyunları denemek istiyorsanız, bir video sohbet başlatmanız yeterli. Video sohbette yıldız düğmesine basarak filtreleri açabilir, ardından karşınıza çıkan oyunlar arasında seçim yapabilirsiniz. Bu arada oynarken fotoğraf çekebilir ya da ekran görüntüsü paylaşabilirsiniz.
Bu oyunların kendi başına oyun oynamaktan daha eğlenceli bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda torunlarıyla video sohbet esnasında keyifli vakit geçirmek isteyen anneanne ve dedelerin de tercihi olabilir.
Bu arada oyunların geçtiğimiz yıl tüm geliştiricilere açılan Facebook'un artırılmış gerçeklik platformu AR Studio aracılığıyla üretildiğini de belirtelim. Yine de tüm geliştiricilerin AR Studio üzerinden Facebook'ta AR oyun üretmesi şu an için söz konusu değil.
Üstelik Messenger'ın video sohbet oyunları kapsamında henüz reklam gösterimi, sponsorlu içerik ya da oyun içi satın alma seçenenekaeri aktif değil. Ancak ilerleyen zamanlarda hem Facebook'un yeni gelirler elde etmesi hem de üçüncü parti geliştiricilerin para kazanabilmesi adına buna benzer uygulamalarla karşılaşabiliriz. Zira oyun bölümleri arasında kolayca reklam gösterilebilir, markalar tanıtım için oyunlar oluşturabilir ya da rekabet için farklı özelliklerin satın alması sağlanabilir.
Snappables ile karşılaştırıldığında Messenger AR oyunlarının çok daha basit bir görünüme sahip olduğunu söyleyebilir. Snapchat tüm ekranınızı artırılmış gerçeklik dünyasına dönüştürerek sizi o dünyanın bir parçası yaparken, Facebook oyunları bir kaç grafik ile gerçek dünyanıza artırılmış gerçeklik ekliyor. Facebook'un oyun platformunun ekranı ikiye bölmek üzere kurgulandığını da belirtelim. Snapchat üçüncü parti oyun geliştirme platformunu hayata geçirmeye çalışırken, Facebook da AR oyunlar üzerine hamlelerini devam ettiriyor.
Son olarak Messenger video sohbet AR oyunlarının, Messenger Anlık oyunlar platformundan ayrı bir şekilde çalıştığını belirtelim. Anlık oyunları gelire dönüştürmek üzer adımlar atan Facebook, 1.3 Milyar kullanıcıya sahip Messenger'ın etkileşimini arttırmak için platforma düzenli olarak yeni özellikler eklemeyi ihmal etmiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap