Amazon Echo kullanıcılarının sadece yüzde 2'si Alexa üzerinden alışveriş yaptı

Amazon Echo kullanıcılarının sadece yüzde 2'si Alexa üzerinden alışveriş yaptı

2018'in sonunda ABD'deki e-ticaret sektörünün yaklaşık yüzde 50'sini ele geçirmesi beklenen Amazon, geçtiğimiz günlerde tüketim çılgınlığını körükleyen özel  etkinliği Amazon Prime Day ile de bir satış rekoru kırmıştı. 36 saat süren etkinlikte Amazon Prime üyeleri küreselde 100 milyondan fazla ürün satın almışlardı.

Kabul etmek gerekir ki Amazon'un "müşteri takıntılı" yaklaşımı, çevresinde onu savunan, avukatlık eden ve hayran olan milyonlarca kişi yarattı. Teknoloji şirketinin, e-ticaret platformundaki yakaladığı başarı, konu teknolojik ürünlerin satışına geldiğinde de başarıda aynı eğim devam ediyor.  Google'ın akıllı asistanı Google Home ile kıyasıya bir yarış gösteren Amazon Echo, milyonlarca hanenin evine girmeyi başardı bile.

Ancak konu Alexa destekli sesli alış-veriş yapmaya geldiğinde, Amazon pek de umduğunu bulabilmiş gibi görünmüyor. The Information'ın paylaştığı bilgilere göre bugüne kadar yaklaşık 50 milyon akıllı asistan satılırken, kullanıcıların sadece yüzde 2'si Alexa'yı satın alma işleminde kullandı. Öte yandan görünen o ki, Alexa üzerinden ilk sesli alışveriş deneyimi de sadece bir parça merakın giderilmesi için yapılmış. Alexa sesli alışverişi kullanarak bir şey satın alan kişilerin yaklaşık yüzde 90'ı tekrar bir alışverişi denemedikleri de yer alan bilgiler arasında.

Alışveriş yapmak yerine, tüketiciler çoğunlukla hava durumuyla ilgili basit soruları yanıtlamak, zamanlayıcıları ayarlamak ve müzik ve radyo istasyonlarını çalmak için Alexa'yı kullanıyorlar. Yine şirket dışındaki geliştiricilerin 45 binden fazla Alexa “becerisi” veya özelleştirilmiş ses işlevleri yarattığı belirtiliyor.

Alexa sahiplerinin, onu sesli bir alış-veriş asistanı olarak kullanmalarının yaygın olmaması çok da şaşırılacak bir durum değil kanımca. Amazon için anlamlı bir gelir kaynağı olmayan ses ile alışveriş serüveni şimdilik erken benimseyenlerin ekseninde dönüyor. OC & C Strategy Consulting'in paylaştığı veriler de bu fikri destekliyor. Tüm teknoloji şirketlerine ait akıllı asistanlar ile ABD ve İngiltere'de yapılan alışveriş, 2018'in başında 2 milyar doları bulurken, 2020'de 40 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Alexa şu aşamada tüketicinin günlük alış-veriş listesinde yer alan ürünleri alması için uygun olabilir. Ancak bildiğimiz üzere giysiden, aksesuara, elektronik eşyaya kadar birçok kategoriye ait ürünün satışı görme duyusu kullanılabildiğinde başarılı olabiliyor. Amazon, kullanıcı yorumları ve arkadaş tavsiyelerini dikkate alarak araştırılan uzun soluklu alış-veriş yolculuğuna dokunmatik ekranlı Amazon Echo Show ile çözüm getirebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.