Mercedes-Benz, kendisini geleceğe hazırlamak için köklü bir değişikliğe gidiyor

Mercedes-Benz, kendisini geleceğe hazırlamak için köklü bir değişikliğe gidiyor

Otomobil dünyası, seri üretim hatlarına geçişten bu yana en büyük dönüşümünü yaşıyor. Devletlerin çevresel yeni düzenlemeleri, değişen kullanıcı ihtiyaçları ve beklentiler, ticari savaşlar bu dönüşüm için sadece birkaç neden. Son 10 yıldır yaşanan bu değişiklik ise şüphesiz 2019 yılından itibaren kendisini daha da çok hissettirecek.

Teknoloji şirketleri ile mücadele eden köklü araç üreticileri ise gelecek yıllarda mevcut güçlerini koruyabilmek için organizasyonel değişiklilere de gidiyorlar. Geçtiğimiz günlerde Amerikan araç üreticisi Ford'un Ford Autonomous Vehicles LLC adında yeni bir tüzel kişilik çıkardığını sizlere duyurmuştuk. Ford'un tüm birimlerini etkileyen bu yeni küresel yapılanmada ise amacı rekabet gücünü artırmaktı.

Ford'un ardından, Alman araç üreticisi Mercedes-Benz de radikal bir değişim ile karşımızda. Mercedes-Benz'in ana şirketi Daimler AG, “gelecek projeleri  uygun hale gelebilmek için, 'PROJECT FUTURE”  planı altında  kendisini üç şirkete bölüyor.

Yeniden yapılanma kapsamında Mercedes-Benz kamyonetleri ve otomobilleri Mercedes-Benz AG'ye aktarılacak. Daimler'in ticari otobüsü ve kamyon operasyonları Daimler Truck AG olarak birlikte var olacak. Daimler’in hareketlilik operasyonu, Daimler Mobility AG’yi oluşturmak için finansal hizmetler bölümü ile birleşecek. Her üç operasyon da Daimler AG'nin altında kalacak.

Yeni yapılanmada Daimler, bölümlerini daha büyük bir girişimcilik özgürlüğü sunmayı amaçlıyor. Onları pazarlarına ve müşterilere daha da yakınlaştırmayı ve daha kolay ve hızlı bir şekilde ortaklıklara girmelerini sağlamayı planlıyor.

Değişimin uzun vadede katkısı oldukça büyük. Zira vergi yapılanmasından, çalışanların 2029 yılına kadar olan iş güvenliğine kadar öngörülebilir faydalar sağlıyor. Öte yandan tarafların yaptıkları yeni anlaşmalarla birlikte Almanya'da 2018-2025 yılları arasında 35 milyar dolarlık bir yatırım yapma söz konusu. Bu yatırımlar ise şirketin yeni yatırımlarını ve üretim süreçlerini dışarıdan, içeriye çekeceğinin sinyallerini veriyor.

PROJECT FUTURE, Daimler'i yeni otomobil döneminin zorlukları ve fırsatları için hazırlayan “5C” kurumsal stratejisinin bir parçası aslında. Bu 5C'nin içinde ise işletmenin güçlü bir çekirdek yapısı (CORE),  yeni teknolojilere geçiş (CASE), tüm şirket genelinde hızlı ve açık şirket kültürü/ CULTURE),  doğru yapılanması (COMPANY) ve müşteri ihtiyaçlarıyla yakından ilgilenen (CUSTOMER) bir şirket modeli  var.

PROJECT FUTURE ile odaklanılan  esnek kurumsal yapısının 1 Ocak 2020 itibariyle tamamlanması bekleniyor.  Daha esnek ve çevik bir yapıya dönmeye hazırlanan şirketin, bu zamana kadar olan değişikliklerin tek seferlik maliyetlerinin üç haneli milyon Avro aralığında olması bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.