WhatsApp, yönlendirilen mesajlara sınırlama getiriyor

WhatsApp, yönlendirilen mesajlara sınırlama getiriyor

Geçtiğimiz günlerde WhatsApp'ın mesajlarda detay vermeye başladığını ve yönlendirilen mesajlarda artık "forwarded" yani "yönlendirildi" ibaresinin yer alacağını sizlerle paylaşmıştık. WhatsApp şimdi de bu mesajlara sınırlama getirdiğini açıkladı.

Yönlendirilen mesajlar şu anda tüm gruplara, herhangi bir sınırlama olmadan gönderilebiliyor olsa da yakında bu mesajların gönderilebileceği grup sayısı 20'yi geçmeyecek. Dünya genelinde sayı 20 iken, 200 milyon kullanıcıya sahip Hindistan'da bu sayı 5 ile sınırlandırılacak. Ayrıca yine Hindistan'da, kullanıcıların görüntü ve videoları başkalarına hızlı bir şekilde aktarmasına olanak tanıyan "quick forward" seçeneği platformdan kaldırılıyor.

WhatsApp'ın böyle bir yeniliği, günden güne virüs gibi yayılan sahte haberlerin önüne geçmeyi hedeflediği için yaptığını söyleyebiliriz. Ancak yönlendirilen mesaj sınırlamasının bu problemi tamamen ortadan kaldıracağını söylemek de doğru olmayacaktır.

WhatsApp'ın bu kararlarında neden Hindistan'ın örnek gösterildiğini de bu noktada açıklamamız gerekiyor. Zira bu haberlerden sonra verdiğimiz örneklerle ilgili çok sık geri dönüş alıyoruz.

Hindistan'da, geçtiğimiz günlerde bir adamın iki çocuğu kaçırdığı haberi, yalan olmasına rağmen WhatsApp mesajları yüzünden kişilere yayılmış, mesajı okuyanlar da bunun perde arkasını sorgulamadan hareket ettiği için kişiyi linç ederek öldürmüşlerdi. Ülkede daha önce bunun gibi 17 vaka yaşandığının da altını çizelim.

Ülkemizde de fazla yaygın olan linç kültürünün sahte haberler yüzünden günden güne yaygınlaşması WhatsApp'ın böyle önlemler almasına neden oluyor. Umarız bu tür önlemleri yakında diğer platformlarda da görmeye başlarız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.