Snapchat, Amazon ile görsel arama özelliği geliştiriyor

Snapchat, Amazon ile görsel arama özelliği geliştiriyor

Eagle kod adlı bir görsel arama özelliği geliştiren Snapchat, bu özellik sayesinde kullanıcıların Amazon'un listelerini görüntülemesini sağlıyor. Şimdilik Snapchat Android uygulamasının kodunda gizlenen bu özellik, bir düğmeye basıp tutarak bir objeyi, şarkıyı, barkodu ve daha birçok öğeyi tanımalamanızı sağlıyor.

Bu yeni özelliğin  Amazon'a, Shazam'a ve uygulamanın iş birliği yaptığı diğer uygulamalara veri göndererek çalıştığını da belirtelim. Böylece bir obje ya da barkodu tarattıktan Amazon'daki tüm seçenekleri görmeyi seçebiliyorsunuz.

Snapchat'in kameraya bir görsel arama motoru yerleştirmesi, onu bir sosyal ağ kategorisinin çok daha ilerisine taşıyabilir. Üstelik Snapchat ve Instagram rekabetinde, Snapchat'in farklılaşmasını da sağlayabilir. Etkileşim oranıyla, yeni satış özellikleriyle ve Influencer Marketing fırsatlarıyla marka ve işletmelerin gözbebeği olan Instagram, aslında Snapchat'ten kopyaladığı Hikayeler özelliğiyle orijinal hikayeler özelliğinin kullanıcılarından 2 kat daha fazla kullanıcıya ve 6 kat daha hızlı büyümeye ulaştı.

Kopyalamalar ve kullanıcı büyümesi problemleriyle uzun süredir mücadele eden Snapchat, Amazon ile yürüteceği bu affiliate tarzı yönlendirme projesiyle yeni bir gelir kaynağı elde edebilir. Snap Inc.'in geçtiğimiz çeyrekte yaşadığı 285 milyon dolarlık kayıp ve yaklaşık 14 milyon dolarlık gelir kaybı düşünüldüğünde, Snapchat için bu yeni özelliğin hayati olduğunu söyleyebiliriz.

Bu arada Amazon'un ve Snap.Inc.'in  henüz bu konuda bir açıklama yapmadığını belirtelim. Dolayısıyla Snapchat'in görsel arama özelliğinin geliştirilmesinde Amazon'un aktif bir rol üstlenip üstlenmediği belli değil.

Eagle kod adlı bu projeyi daha iyi anlamak adına Snapchat'in 2016 yılında piyasaya sürdüğü Shazam entegrasyonunu hatırlamakta fayda var. Uygulama içinden ayrılmadan duyduğunuz bir şarkıyı tanımlamanızı sağlayan bu entegrasyon, sonrasında şarkının sanatçısını Snapchat'te takip etmenizi veya şarkıyı arkadaşlarınızla paylaşabilmenizi sağlıyordu. Instagram'ın yakın zamanda yayına aldığı müzik çıkartmalarından çok daha farklı bir yaklaşıma sahip olan bu entegrasyonun Eagle'ın temelini oluşturduğunu söyleyebiliriz.

Bu ses arama stratejisine görsel aramayı dahil eden Eagle projesi, benzer bir arayüz ve yeni ortaklıklar ile karşımıza çıkıyor. Satın alınabilir objeleri tanımlama ya da barkod tarama özelliği sayesinde Snapchat sadece gençlere hitap eden bir uygulama olmaktan çıkarak daha farklı bir araca da dönüşebilir.

Uygulamanın koduna baktığımızda Eagle'ın farklı özellikleriyle ilgili bir fikre sahip olabiliyoruz. Koda tanımlanan kelimeler arasında “sellers” (satıcılar) ve “reviews,”(değerlendirmeler) yer alıyor. Bir ürün için “Copy URL”(URL'i kopyala) “Share” (paylaş) komutlarının kullanılabildiği özellikte  “Send Product” (ürünü gönder)  seçeceği de bulunuyor. Ürünü gönder seçeneği, tıpkı Shazam'da olduğu gibi arkadaşlarınıza özel mesajla ürünü gösterebilmenizi sağlıyor.

Eagle'ın zaman içinde Snapchat'in 2017 sonunda yayına aldığı Context Cards ile ilişkilendirilmesi de olası. Şirktin Context Cards sayesinde kullanıcılara restoran değerlendirmeleri, iletişim bilgileri, rezervasyon imkanı, Uber veya Lyft ile ulaşım bilgilerini sunduğunu hatırlatalım.

Bu arada Eagle projesinin piyasaya sürüldüğünde Pinterest'in fiziksel nesneleri aramanızı sağlayan Lens özelliğine rakip olacağını da belirtelim. Pinterest Lens aracılığıyla bir yıldan fazladır  telefon kameranızın etrafta “gördüğü” nesneleri doğrudan platformunda aratabiliyor. Buna benzer başka bir proje ise Google'ın Lens uygulaması. Haziran başında Google Play’da bağımsız bir uygulama olarak yayına alınan Google Lens ile tanımlayamadığınız bir nesnenin ne olduğunu veya beğendiğiniz bir ürünün fiyatını sadece fotoğrafını çekerek öğrenebiliyorsunuz.

Dolayısıyla Snapchat'in Eagle özelinde yine güçlü rakiplerle mücadele edeceğini söylemek mümkün. Bu noktada Snapchat'in dirayetli bir rekabet için Amazon gibi ortaklara kesinlikle ihtiyacı var.

Görsel Kaynak: TechCrunch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.