MIT'nin robotu Cheetah 3, göremediği halde merdivenleri çıkabiliyor

MIT'nin robotu Cheetah 3, göremediği halde merdivenleri çıkabiliyor

MIT tarafından üretilen robot Cheetah 3, engebeli arazide sıçrayabiliyor ve hızlı bir şekilde tırmanabiliyor, engebeli bir merdivene tırmanabiliyor ve ani sarsıntılarda dengeyi anında sağlayabiliyor. Üstelik Cheetah 3, tüm bunları kameralara ya da herhangi bir harici çevresel sensöre dayanmadan gerçekleştirebiliyor.

90 kiloluk bir makine olan Cheetah 3, yetişkin bir Labrador cinsi köpek büyüklüğünde tasarlandı. Cheetah 3, çevresine dokunmasına yardımcı olacak yeni algoritmalarla donatıldı ve bu yüzden herhangi bir sensöre ihtiyaç duymadan yukarıda bahsi geçen aktiviteleri gerçekleştirebiliyor.

Robotların, daha önce Boston Dynamics'in sevimli köpek robotu SpotMini'si gibi merdivenlerden çıktığını görmüştük. Ama SpotMini bunu yaparken kameraları kullanıyor. Cheetah 3'nin arkasındaki ekip ise robotun önündeki yolu görmeden hareket etmesini istiyor. Çünkü görme konusunda çok fazla donanımın onu yavaşlatacağını ya da yanıltıcı hale getirebileceğini düşünüyorlar.

Araştırmacılar, ekim ayında robotun yeteneklerini Madrid'deki Uluslararası Akıllı Robotlar Konferansı'nda sunacak. Kör harekete yeteneğine ek olarak ekip robotun, önceki model Cheetah 2'ya göre genişletilmiş hareket aralığını da içeren gelişmiş donanımını gösterecek. Bu donanımlar da robotun geriye ve ileriye doğru esnemesine ve yana bükülmesine, ayrıca kedi gibi yukarı fırlamasına olanak sağlıyor.

Robotun tasarımcısı Sangbae Kim, önümüzdeki birkaç yıl içinde Cheetah 3'nin insanlar için tehlikeli ya da erişilemez olan görevleri yerine getirebileceğini ön görüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.