Facebook API değişikliğine devam ediyor

Facebook API değişikliğine devam ediyor

Cambridge Analytica skandalı sonrası Facebook bir uygulamanın daha 120 milyon kullanıcının verisini sızdırdığını keşfedince API'larda ciddideğişiklikler yapmaya başlamıştı. Yapılan değişikliklerin yanısıra bir çok uygulamayı yayından kaldıran Facebook yeni düzenlemelerle kullanıcıların verilerini daha iyi koruyabilmek için API değişikliklerine devam ediyor.

Yapılan bu son değişiklikler bir çok geliştiriciyi etkileyecek özellikle sosyal ağ içerisinde kullanıcı deneyimini artıran uygulamalar ve medya partnerleri bir çok düzenleme yapmak zorunda kalacak.

Bazı API'ler benimsenmediği için kapatılırken bazıları API'lerde değişiklikler yapıldı.

Graph API Explorer App: Geliştiriciler testlerini yapabilmek için kendi uygulamalarının access token'larını kullanmak zorundalar.

Profile Expression Kit: Geliştiricilerin kullanıcı profillerine erişim izni alarak profil videoları, kolajlar vs oluşturulmasına imkan veren uygulama kapatılan uygulamalardan. Tabi kapatılma nedeni kötüye kullanımdan ziyade geliştiricilerin kullanmaması olarak belirtiliyor. 1 Ekim'de tamamen kapatılacak.

Media Solutions APIs: 1 Ağustos itibariyle Facebook, yine düşük kullanım dolayısıyla arama özelliğine bağlı çalışan Topic Search, Topic Insights ve Topic Feed ve Public Figure API'lerini kapatıyor. Daha önce medya kuruluşlarının gerçek zamanlı anket ve araştırmalar için kullandığı bazı API'leri de kapatmıştı. Genel araştırma ve analizler için keşif API'sinin sınırlı bir şekilde olsa da açık kalacağını belirtti.

Page API: Geliştiriciler bu API'yi kullanmaya devam edebilecekler fakat sayfalardaki herkese açık içeriklere erişebilmek için özel bir izin almak zorundalar ve bu izin ancak uygulama onay sürecine tekrar girerek alınabilecek.

Marketing API: Geliştiriciler bu API'yi kullanmaya devam edebilmek için uygulama onay sürecinden tekrar geçmek zorundalar.

Leads Ads Retrieval: Facebook, yeni uygulama onay süreci işlemini bu API için de hayata geçiriyor. Geliştiriciler bazı değişiklikler yaparak uygulamalarını tekrar onaya göndermek zorunda kalacaklar.

Live Video API: Geliştiriciler, bu API'yi kullanmak için tekrar onay sürecinden geçmek zorunda kalacaklar.

Facebook, veri ihlali yapan uygulamaları bulmak ve çözüm üretmek için ekosistemini oldukça detaylı bir şekilde tarıyor ve bulduğu uygulamaları kaldırıyor.

Yapılan değişiklikler Facebook haber merkezinde detaylı olarak paylaşıldı ve yazılanlara bakılırsa bu değişiklikler son olmayacak gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.