Alibaba'nın bir yılı aşkın süredir Türkiye'de e-ticaret dikeyinde bir yatırım yapacağı kulağımıza geliyordu. Hatta bu bağlamda Hepsiburada ile ilgilendiği de yine konuşulanlar arasındaydı. Alibaba'nın ülkemizin önemli e-ticaret platformlarından olan Trendyol‘a yatırım yapması ile durum açıklığa kavuştu.
Şimdi ise önemli bir yatırıma imza atan Alibaba'nın Trendyol hisselerinin yüzde 75'ine yakınını satın almasıyla Trendyol'un sonraki adımının ne olacağı konusu oldukça önemli.
Bildiğiniz gibi özel alışveriş siteleri sadece ülkemizde değil yurt dışında da düşüş eğiliminde olan bir iş modeliydi. Özel alışveriş sitelerinin en önemlilerinden Gilt Group, bir zamanlar 1 milyar dolar değerlemeye ulaşmasına rağmen 2016'da 250 milyon dolara satıldı. Fransız özel alışveriş devi Vente Privee ise 2014 yılı sonunda ABD pazarından çekildi. Türkiye’de ise bugüne kadar kapanan özel alışveriş sitelerine karşılık Trendyol ürün gamını ve servislerini genişleterek, yoluna büyüme ile devam etti. 2016’yı yüzde 80 büyümeyle kapatarak 1 milyar TL ciroya ulaştığını açıkladı.
Bu hacme sahip bir e-ticaret sitesinin Alibaba'nın stratejik yatırımı ile birlikte sonraki adımı ne olacak? Trendyol'un uzun zamandır pazar yerine döneceği söylentileri ile olayı değerlendirince Tmall'a dönüşmesi önemli bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor. Kısaca bahsedelim Tmall, Alibaba'nın moda odağındaki e-ticaret sitesi. Moda dikeyinde platform olan Tmall'da Zara'nın çatı şirketi Inditex 2014'te, GAP 2015'te H&M'se bu yılın başında yerini almıştı.
Amazon'a karşılık kendini perakende değil platform olarak konumlandıran Tmall, Çin'de en çok ziyaret edilen 4. web sitesi, dünyada ise 13. web sitesi. Burberry, Tod’s gibi lüks markaları da platformuna dahil eden Tmall, Alibaba'nın bu yılki büyümesinin katalizörü olarak görülüyor.
Tmall markalara ne vadediyor?
Tmall'un platform olarak markalara sunduğu modelse oldukça dikkat çekici. Markalar yıllık bir ücret karşılığında platformda yer alabiliyor, eğer hedeflenen satış hacmine ulaşırsa bu bedel iade ediliyor. Bunun haricinde markaların satış başına, müşteri sadakat programı ücreti ve teknoloji servis ücreti bulunuyor. Örneğin moda sektöründe Türkiye'deki pazar yerleri satış başına yüzde 10 ile 30 arasında komisyon alırken Tmall'daki maliyetler aşağıdaki göreceğiniz gibi hedefini tutturan bir mağaza için yüzde 5 ile sınırlı. Bir de müşteri sadakat programı için satış başına yüzde 0.5 komisyon alındığını da belirtelim.
Satış haricinde teknoloji desteği
Markalara platform olarak hizmet veren Tmall'un Masserati ile yaptığı işbirliği örneği de önemli. Masserati Çin'deki iki distribütörünü Tmall'a dahil ederek 18 saniyede 100 Masserati Levante satmayı başardı. Satış hacminin ötesinde Tmall lüks markaya sadece online mağaza konusunda değil, mobil oyun üretiminden müşteri tanıma teknolojilerine kadar geniş kapsamda destek veriyor. İş birliği konusunda detaylı videoyu aşağıda izleyebilirsiniz.
Türkiye ile Çin pazaranın oldukça farklı iki pazar olması sebebiyle Alibaba yatırımı sonrası Trendyol daha da farklı konumlanabilir, henüz bunu bilmiyoruz. Ama Trendyol'un son iletişiminde kendini platform olarak konumlaması, uzun zamandır pazar yeri hazırlığı yapması ile Alibaba'nın büyümesinde Tmall etkisinin olması ve kendi içinde Tmall'un geleceğine inanması ile Trendyol'un Tmall'a dönüşmesi hiç de uzak gelmiyor. Henüz çok yeni bir yatırım olmasına karşılık ilerleyen süreçte Trendyol'da hangi yatırımların olacağını birlikte göreceğiz.
Amazon'un bu yıl içerisinde ülkemiz pazarına girerek hareketlendireceği e-ticaret dünyası Alibaba'nın Trendyol yatırımı ile birlikte 2019'da dikkat çeken rekabete gebe görünüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap