Geçtiğimiz ay 150 milyon günlük kullanıcıya ulaşan Facebook Hikayeler, etkileşimi arttırmak için Facebook ifadeleri plaformuna taşıyor. "Beğen", "Muhteşem", "Haha", "İnanılmaz", "Üzgün", "Kızgın" ifadelerini Haber Kaynağı'ndan Hikayelere taşıyan Facebook, ifadeleri hızlı cevapların yanına yerleştiriyor.
Facebook aynı zamanda Hikayeler'e alev ve kahkaha atan smiley olmak üzere iki interaktif çıkartmayı da yayına alıyor. Bu çıkartmaları Hikayelerinize ekleyebildiğiniz bu çıkartmalara bir arkadaşınız bastığında ise küçük bir titreşim ile beraber size bildirim geliyor.
Facebook'un Hikayeler tarafında yayına aldığı bir başka özellik ise Hikayeler'e grup halinde cevap verilebilmesi. Bir kaç arkadaşla birlikte kullanılabilen bu özellik, Hikayeler'e cevap verilmesiyle Messenger'da bir grup konuşmasına dönüşüyor. Facebook Hikayeler'e geşen yeni özellikler kapsamında, paylaştığınız Hikayenin kimler tarafından görüntülendiğine baktığınızda ifade bırakan ya da Messenger'dan cevap yazanların öne çıkarılacağını da belirtelim.
Tüm bu etkileşim odağındaki özelliklerin, aslında 150 milyon günlük kullanıcıya ulaşmış olsa da içerik bakımından çok da yaygın kullanılmayan platformu hareketlendirmek için devreye alındığını söyleyebiliriz. Böyle Facebook Hikayeler kullanıcılarının paylaştığı içerikler sonrasında beklediği ilgiyi görmesi sağlanarak daha fazla içerik paylaşımının kapıları aralanacak. Öte yandan Beğeni ve İfade düğmelerini ve hatta Instagram'ın kalp düğmesinin kullanıcı üzerinde bıraktığı dopamin etkisini de hatırlamakta fayda var.
Platformda gerçekleşen tüm bu yeniliklerin yanı sıra pazarlama uzmanı Mari Smith, Facebook Hikayeler'de "Soft Focus" özelliğine sahip Selfie kamerasının test edildiğini fark etti. Görünen o ki; şirket Instagram tarafında yayına aldığı Odak Fomatı'ndan sonra Facebook'ta da bir selfie rüzgarı estirmeyi planlanıyor.
Facebook is testing a ‘Selfie’ mode with three different styles including Soft Focus
Image: @MariSmith pic.twitter.com/bit6d8pU3p— Matt Navarra | 🚨 #StayAtHome (@MattNavarra) June 27, 2018
Üstelik şirket, adım attığı bu yeni süreçte Hikayeler'in beğeni butonu bulundurmamasının temel nedenini göz ardı ediyor. Hikayeler formatının mucidi Snapchat bu formatı tasarlarken beğeni kaygısını dışarıda bırakmak amacıyla bu tarz ifadelere yer vermedi. Böylece beğeni kaygısı olmadan geçci bir formatta paylaşım yapan kullanıcıların paylaşım sayısı ve sıklığı da artış gösterdi. 2016 yılında verdiği bir röportajda Instagram CEO'su Kevin Systrom da Hikayeler konusundaki bu görüşün arkasında olduğunu farklı cümlelerle ifade etti.
Facebook ise tüm bu algıyı bir kenara bırakarak, Hikayelere beğeni faktörünü ekliyor. Belki de şirket, halihazırda Facebook dinamiklerine alışmış bir kullanıcı kitlesini, benzer faktörlerle paylaşım konusunda teşvik edebileceğini düşünüyor. Facebook'un bu adımlarının Hikayeler üzerindeki etkisini hep birlikte izleyip göreceğiz.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap