Atıkları giysilere çeviren girişim: ECOALF

Ucuz, hafif ve çok yönlü kullanılan plastikler, uzun zamandır modern ekonominin baskın materyalleri olarak yerlerini alıyorlar.  Araştırmalar yılda 500 bin ton plastik torba kullanıldığını ve şu anda 650 bin ton plastik şişenin okyanusları işgal ettiğini ortaya koyuyor. Doğaya karışması yaklaşık 1000 yılı alan plastik ürünlerin, herhangi bir önlem alınmaz ise önümüzdeki 20 yılda ikiye katlanması bekleniyor. Plastik tüketiminde mevcut eğilim devam ederse 2050 yılına kadar okyanuslarda balıklardan daha fazla plastik olabilir.

Günümüzde ise küreselde tüm plastik materyallerin yüzde 14'ü, kullanımdan sonra geri dönüştürülebiliyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun verilerine göre ise Almanya, yüzde 56,1'lık bir oran ile plastik materyallerin en fazla geri dönüşüme uğradığı ülke.

Ülke içinde bu kadar hassas bakılan bir soruna ise çözüm ile yaklaşan bir girişimci olmak çoğunlukla yatırımcıların ilgisini çeken bir kategori. Mesela, halihazırda mevcut pazarı bulunan birçok sürdürülebilir şirket, geri dönüşümlü malzemelerle kendi segmentinde bir giyim perakende sektörü yarattılar bile.

2012 yılında kurulan İspanya merkezli ECOALF ise Avrupa pazarında satışları olan, atık maddeleri birer ayakkabıya, yağmurluğa hatta çantaya dönüştüren bir girişim. Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Tech Open Air'de ( TOA 2018) sahne alan şirket kurucusu Javier Goyeneche, okyanuslardaki atık sorununa bir nebze de olsa çözüm bulabilmek için atık kahve, plastik ve pamuklu ürünleri yeniden değerlendirdiklerini söylüyor.

ECOALF'in geri dönüşümü yapılabilen malzemeler ile yüksek kaliteli kıyafetler yapması sadece geri dönüşümü sağlamıyor. Bu ürünlerin üretim aşamalarında da %20 oranında daha az su, yüzde 40 oranında daha az enerji tüketildiğini belirtiyor. Sera gazı salınımında ise yüzde 50 oranında bir düşüş sağlanıyor. Öte yandan diğer bir geri dönüşüm malzemesi olan kullanışmış kahve çekirdekleri, UV filtreli, çevreyle dost ve koku kontrolünü doğal yollarla sağlayabilen ürünlere dönüşebiliyor.

Doğal materyallerin tüketimi, daha az hava kirliliğine ve enerji tüketimine vesile olduğu gibi ECOALF sadece geçtiğimiz yıl 28 limandan 3 ton atık plastik toplatmış.

Balıkçı trolleri, deniz yatağını barındıran çöpleri ilk kalite iplik haline dönüştürmek ve kumaş oluşturmak için toplarken, ortalama büyüklükte bir yağmurluğun ürerilmesinde ise 80 plastik şişenin kullanıldığı belirtiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.