200 milyon dolar değerindeki dünyanın en hızlı süper bilgisayarı: Summit

200 milyon dolar değerindeki dünyanın en hızlı süper bilgisayarı: Summit

Geçtiğimiz günlerde IBM ve ABD Enerji Bakanlığı'nın dünyanın en hızlı süper bilgisayarını piyasaya süreceğini sizlerle paylaşmıştık. Dünyanın en hızlı bilgisayarı olarak nitelendirilen, 200 milyon dolar değerindeki Summit, bu ünvanı elinde bulunduran Sunway TaihuLight'ı geride bıraktı.

Gelecek yıl tamamen hazır duruma geçecek olan Summit, saniyede 200 petaflop, diğer bir deyişle 200 katrilyon işlem yapma kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlandı. Şu anda Çin'de bulunan Sunway TaihuLight ise saniyede 93 petaflop yani 93 katrilyon işlem yapabiliyor. Kısaca özetlemek gerekirse Summit, Sunway TaihuLight'ın iki katından daha hızlı olarak faaliyet gösteriyor. Ama Sunway TaihuLight'ın 125 petaflop hıza kadar çıkabileceğinin düşünüldüğünü de belirtelim.

Şu anda dünyanın üçüncü en hızlı bilgisayarı konumuna gerileyen Tianhe 2 ise Xeon E5 2692 ve Xeon Pi 31S1P ise 54.90 petaflop hız ile Summit tarafından dörde katlanıyor. Dünyanın en hızlı bilgisayarının diğerlerinden daha küçük olduğunun da altını çizelim. 4 bin 600 bireysel devrenin iki tenis kortu büyüklüğünde olduğu düşünülüyor. Ayrıca su soğutmalı olan sistem için dakikada 15 bin 141 litre su gerekiyor.

Tennessee eyaletindeki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı’nda (ORLN) bulunan bilgisayar IBM ve NVidia’in ortaklığıyla geliştirilen Summit, ilk olarak astrofizik, kanser araştırmaları ve sistem biyolojisi alanlarında kullanılacak. Ayrıca bu hesaplama gücünün ticari kuantum bilgisayarların hızı ve gücü için de önemli bir başlangıç olacağının altını çizelim.

Geçen yıl yayınlanan dünyanın süper bilgisayarlarının dökümüne göre ABD, dünyadaki 500 süper bilgisayarın 143’üne sahipken, Çin’in 202 süper bilgisayarı bulunduğu açıklanmıştı. ABD Summit ile liderliği de Çin'in elinden almış oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.