Facebook e-posta/telefon hedeflemesi için reklam verenlerin onay almasını istiyor

Facebook e-posta/telefon hedeflemesi için reklam verenlerin onay almasını istiyor

Bir süre önce Cambridge Analytica skandalıyla gündeme gelen Facebook, gizlilik özelinde tekrar buna benzer bir kriz yaşamamak adına yeni önlemler alıyor. Şirket, Özel Hedef Kitleler üzerinden e-posta ve telefon bilgilerini kullanarak reklamlar oluşturan işletmelere hesap verme yükümlülüğü ve şeffaflık gereksinimlerini getirdiğini açıkladı.

2 Temmuz'dan itibaren bu hedeflemeyi tercih eden işletmeler, panele yükledikleri iletişim bilgilerinin, işletmenin kendisi ya da ortakları tarafından uygun bir şekilde kullanıcıların onayına sunulduğunu belirtmek zorunda. Bununla birlikte artık kullanıcılar bu bilgiyi görerek, gelecekte aynı işletmeden gelen reklamları da engelleyebilecek.

Şirketler, eğer resmi olarak Facebook'un Business Manager aracı üzerinden iletişime geçerlerse Özel Hedef Kitlelere ait bilgileri yalnızca reklam ajansları gibi partnerlerle paylaşabiliyor. Facebook bu noktada reklam verenlere, reklam hedeflemesinde iletişim bilgisi kullanabilmeleri için kullanıcıdan onay almaları gerektiğini hatırlatacak. Ve bu reklam hesabıyla ilişkilendirilen tüm kullanıcıları bu şartları onaylamaya mecbur kılacak.

Facebook aslında her zaman teknik olarak onay alınması gerektiğini belirtti ancak ilk defa kurallara uyulması için yaptırımlar uyguluyor. Yakın amana kadar Facebook'un  aynı prensipleri API tarafında da benimsemesi, Cambridge Analytica krizine sebep olmuştu. Bir kaç ay önce Özel Hedef Kitleler için güvenlik önlemleri almaya başlayan şirket, Datalogix ve Acxiom gibi üçüncü parti veri brokerlarının Facebook ile çalışmasını yasakladı. Bu veri brokerları daha öncesinde reklam verenlerin hedefleyebilmesi için Facebook ile işbirliği yaparak Partner kategorilerine veri dizileri yüklüyordu. Facebook yine de işletmelerin aynı verinin işletmeler tarafından yüklenmesine izin veriyor.

Bu arada şirket, Mart ayında yaptığı duyurudan iki gün sonra Managed Custom Audiences'ı kaldıracağını açıklamıştı. Bu özellik sayesinde  veri brokerları, pazarlamacılar adına veri yükleyebiliyordu. Fakat Facebook'un yaptığı bu güncelleme aslında reklamverenlerin aynı veriyi satın alıp yükleyebilmesini resmileştirdi.

Yine de şirket, reklam paneline "Orjinal veri kaynağı" kısmını yerleştirerek yüklenen telefon numaralarının ve e-postaların kimin tarafından toplandığını soruyor. Kullanıcılar ise "Bu reklamı neden görüyorum" kısmından hangi veriler ile hedeflendiklerini görebiliyor. Yine de Facebook, reklam paneline yüklenen verileri şüpheli bilgilerle eşleştirmek üzerine hareket etmiyor. Bu bilgilerin hacklenmiş ya da satın alınmış olma ihtimali de dolayısıyla ortadan kalkmıyor. Bu noktada şirket, aslında reklamverenlerin beyanının doğruluğuna güveniyor.  Açıkçası Facebook, bu yeni güncelleme sayesinde bir iyileştirme yapmaktan çok her hangi bir olumsuzluk karşısında sahip olduğu sorumluluğu azaltmak üzerine hareket ediyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.