Uber'in Asyalı rakibi Grab, Toyota'dan 1 milyar dolar yatırım aldı

Uber'in Asyalı rakibi Grab, Toyota'dan 1 milyar dolar yatırım aldı

Uber'in Güneydoğu Asya'daki rakibi Grab, otomotiv devlerinden Toyota'dan 1 milyar dolarlık yatırım aldı. Grab, aldığı bu yatırımla değerlemesini 10 milyar dolara çıkardı.

Toyota, bu yatırımdan sonra yönetim kurulunda bir koltuğa sahip olacak ve böylece Grab'in ekibine bir yönetici yerleştirme fırsatı bulacak.  Grab, “Güneydoğu Asya'nın mega kentlerindeki trafik sıkışıklığını azaltacak daha verimli bir ulaşım ağı yaratmak” için yeni yatırımcı ile birlikte çalışmayı ve sürücülerin gelirlerini artırmasına yardımcı olmayı planladıklarını söyledi. Bu durumun özellikle, kullanıcı bazlı sigorta, yeni finansal paket türleri ve tahmini araç bakımı gibi alanlarda çalışan Toyota Mobilite Servis Platformu (MSPF) ile yakın iş birliğini içereceğini söylemek mümkün.

Toyota Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Shigeki Tomoyama, Grab ile birlikte, Güneydoğu Asya'daki müşterileri için daha cazip ve güvenli hizmetler geliştireceklerini açıkladı.

Toyota, geçtiğimiz sene de Teknoloji Fonu aracılığıyla Grab'e yatırım yapmıştı, ancak bu kez sermaye, doğrudan şirketin kendisinden geliyor. Hyundai'ın da Grab'i destekleyen başka bir otomotiv şirketi olduğunu belirtelim.

Grab'in değerlemesi 10 milyar dolara ulaştı

Grab'in 6 milyar dolar olan değerlemesi, Toyota'nın yatırımıyla birlikte 4 milyar dolar daha artarak 10 milyar dolara ulaştı.

Grab şimdilik  Singapur, Endonezya, Vietnam ve Tayland başta olmak üzere Güneydoğu Asya'da 8 şehirde aktif olarak kullanılıyor. 100 milyondan fazla kullanıcısı bulunan Grab'in yıllık getirisinin 1 milyar dolardan fazla olduğunu söylemek de mümkün.

Ayrıca geçtiğimiz mart ayında Uber, Güneydoğu Asya'daki operasyonlarını Grab'e devretmişti.  Şirket, Güneydoğu Asya operasyonunu bölgede söz sahibi olan Singapurlu araç paylaşım şirketi Grab‘e sattıktan sonra, bu satış karşılığında o günkü değeri 6 milyar dolar olan Grab'ten yüzde 27,5 oranında hisse almıştı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.