Apple'ın WWDC 2018'de tanıttığı en önemli 6 yenilik neler vadediyor?

Apple'ın WWDC 2018'de tanıttığı en önemli 6 yenilik neler vadediyor?

Apple'ın WWDC konferansı her yıl bir çok önemli yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Bu sene düzenlenen konferansta da yine birçok yeni özelliğin duyurusu yapıldı. Bazı duyurular ise diğerlerinden çok daha ilgi çekici ve önemliydi.

1- Pixar işbirliği ile geliştirdiği  yeni artırılmış gerçeklik dosya fotmatı (USDZ) ile Apple, artırılmış gerçeklik oldugusunu hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getirmeye çalışıyor

Snapchat filtreleri ile komiklikler yapıyor, Pokemon GO oyunu ile sokak sokak dolaşıyor olabilirsiniz fakat henüz bunları yapan kişiler de dahil birçok teknoloji kullanıcısı geleceğin teknolojisi olan AR hakkında pek fikir sahibi değil. Apple da dahil bir çok firma yakın bir gelecekte akıllı telefonlara veda edeceğimizi tahmin ediyor ve bunun en temel nedeni AR olacak.

Tam da bu nedenle Apple, geleceğin teknolojisini herkesin günlük kullanımına sunabilecekleri bir yeni bir dosya formatı geliştirdi. USDZ adı verilen bu dosya formatı sayesinde AR artık kısıtlı kullanım alanının dışına çıkarak diğer uygulamalarla (şimdilik Apple'ın uygulamalarıyla) konuşabilir hale gelecek. Bu sayede mail kullanırken, haber okurken veya mesaj atarken AR ile hızlı ve anlık etkileşimlerde bulunacağız. Bu da Apple'ın bizim için ön gördüğü geleceğe bir adım daha yaklaşmak anlamına geliyor.

2- Apple'ın Siri'si "Shortcuts - Kısayollar" özelliğiyle artık daha faydalı, daha kullanışlı.

Apple'da dahil herkes Siri'nin rakiplerinden oldukça geride kaldığının farkında. İlk tanıtıldığı zamanlarda heyecan verici olsa da Amazon'un Alexa'sı ve Google'ın asistanının şu anda yapabildiklerini gördükçe Siri sanki taş devrinde kalmış gibi hissedebiliyorsunuz. Google asistanın kullanıcısının yerine nasıl randevu alduğını gördünüz değil mi?

WWDC 2018'de Siri'de bazı yeniliklerin olması bekleniyordu fakat Shortcuts özelliği beklenenden fazlasını verdi. Siri üzerinde tanımlayacağınız kısayollar ile bir veya daha fazla aksiyonunu başlamasını kolaylıkla sağlayabiliyorsunuz. Sunum sırasında gösterilen örnekte olduğu gibi "anahtarımı kaybettim" dediğiniz zaman eğer anahtarlığınıza tanımlı Tile gibi bir araç varsa otomatik olarak onu uyarıp alarmın ötmesini sağlayabiliyor. Bir başka örnek soğuk bir kış günü eve döneceğiniz zaman aracınızın ve evinizin ısıtıcısını önceden belirlediğiniz bir sıcaklığa ayarlamasını ve aynı zamanda kahve makinasını çalıştırmaya başlayabilirsiniz tek yapmanız gereken "eve geliyorum" demek.

Bunun bir de güvenlik bakımından önemi var, Siri ile aranızda tanımlayacağınız özel bir komut ile bir kaç kişiye acil durum mesajı ve bulunduğunuz konumun gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

Shortcuts özelliğine ek olarak bir de "akıllı tavsiyeler" özelliği eklenen Siri, sinema bileti aldıktan sonra sinema saatinde otomatik olarak "rahatsız etme" moduna geçebilir, toplantı yapacağınız yerden çok uzaktaysanız (muhtemelen unuttuğunuz için) otomatik olarak yeni bir saat belirleme önerisiyle size gelebilir.

Tüm bu özelliklerle hala Siri rakiplerinden oldukça geri kalmış görünüyor fakat bu yenilikler sayesinde bir ivme yakalayabilir.

3- macOS Mojave birçok yeni özellikle beraber geliyor fakat aktif Mac kullanıcıları en çok otomatik dosya organizasyonu (Desktop Stack), quicklook ve ekran görüntüsü alma aracında yapılan geliştirmelerine sevinecek gibi. 

Desktop Stack özelliği aktif Mac kullanıcılarının farkında olmasa da büyük bir ihtiyacını kapatacak diyebiliriz. macOS'un cmd+space kombinasyonu ile aradığınız her şeye kolaylıkla ulaşmanıza imkan veriyor olması inanılmaz dağınık bir masaüstüne sahip olmanıza neden olabiliyor. (Evet, ben de öyle) Tam da bu nedenle masaüstünü otomatik olarak (kategori veya tarih gibi farklı özelliklere göre) derleyebilecek olmak çok değerli. Üstelik otomatik toplanan dosyalara girip bakmak da görünüşe göre çok kolay olacak.

Desktop Stack özelliğinin yanında yine çok aktif bir şekilde kullanılan quicklook özelliği (space tuşu ile ön izleme yapmak) eklenen basit düzenleme özellikleri ile çok zaman kazandıracak gibi görünüyor.

Ekran görüntüsü alma aracının da geliştirilmiş olması ve video kaydı yapabilecek olmak Mac kullanıcılarına ciddi zaman kazandıran özelliklerden.

4- Dikkatimizi dağıtan o kadar çok şey varken telefonumuz artık onlardan biri olmasın. Apple'ın ekran ve uygulamalar üzerinde daha fazla bilgi ve kontrol sahibi olmamızı sağlayacak yeni yazılımı geleceğin potansiyel bağımlılarının önüne geçebilir. 

Uygulamalar ve bildirimler tahmin ettiğimizden çok daha fazla vaktimizi alıyor. Bunun farkında olmadığımız yani ölçemediğimiz için de kendimizi buna ikna etmek ve önlem almak oldukça zor olabiliyor. Günümüzün yeni bağımlılıklarından biri olan telefon ekranını kontrol etme bağımlılığı bu yeni uygulama ile önlenebilir.

Ekrana kaç defa baktığımız, hangi uygulamayı ne kadar kullandığımız, ekranımızı ne kadar meşgul ettiği, bildirimlerin hangilerinin bizi alıkoyduğunu ve çok daha fazlasını bu yeni analiz yazılımı sayesinde detaylı olarak görebilecek ve çok kolay dağılabilen dikkatimizin daha az dağılması için önlemler alabileceğiz. Bu önlemlerden bazıları:

  • Uygulamalara ekranda kalma kısıtlaması getirerek kendinizi veya daha önemlisi çocuklarınızın belli uygulamaları kullanım süresini kısıtlayabilirsiniz. (Kendinizle başlamanız tavsiye edilir.)
  • Önceden ayarlayacağınız uyuma ve uyanma saatlerinize göre "rahatsız etme" özelliği artık yanlış zamanlarda sizi dağıtmayacak. Sağlıklı bir uyku için bunu sizin adınıza uygulayacak, siz sadece kontorlü ona verin yeter.
  • Bildirimlerin gruplanacak olması ekran dağınıklığını önleyecek ve daha önemlisi artık anında dilediğiniz uygulamadan gelen bildirimin bir daha gelmemesi için ayarlamayı yapabileceksiniz.

5- iOS uygulamalarının kolaylıkla macOS'a uyarlanabilecek olması macOS marketi açısından oldukça büyük bir hamle. 

iOS uygulama marketinde milyonlarca kullanışlı uygulama varken macOS marketinde bunun onbinlerle sınırlı olması sizce ne kadar mantıklı? Tabi ki her iOS uygulaması macOS marketinde yer almamalı fakat iOS'da yer alan uygulamalardan ciddi sayıda uygulama Mac kullanıcılarının masaüstünde de hayatını kolaylaştırabilir. iOS'a uygulama yazdıktan sonra bir de çok daha az kullanıcısı bulunan macOS'a ayrıca yazmak ve emeğinin karşılığını görememek geliştiricilerin motivasyonunu azaltıyordu.

Apple'ın kendi uygulamaları olan haber, ses kaydı ve borsa gibi uygulamalarını macOS'a uyarlarken kullandığı teknoloji, 2019 yılı sonlarında tüm geliştiricilere açılacak. Bu sayede artık daha entegre uygulamalar görmeye başlayacağız diyebilirz.

6- Apple'ın sağlık kayıtları API'sini geliştiricilere açması, şu anda hayal bile edemeyceğimiz uygulamaların geliştirilmesine ve dolayısıyla binler ve hatta onbinlerce kişinin hayatını değiştirebilir ve gelecekte bir çok potansiyel hastanın hayatının gelişmesine yardımcı olabilir. 

Sağlık girişimleri, yapay zekan ve makine öğrenmesi desteğiyle beraber hayatımızı tahmin edemyeceğimiz şekilde etkilemeye başlıyorlar. Apple'ın geliştiricilere açtığı yeni API'si sayesinde izinler doğrultusunda toplanacak veriler bir çok doktorun asla tahmin bile edemeyeceği analizler yapabilir ve insan sağlığını direkt olarak etkileyebilir.

Apple'ın sağladığı bu özellik şimdinden 500'den fazla hastane ve klinikle işbirliği içerisinde olması elde edilecek verilerin çok daha hızlı şekilde faydaya dönüşmesini sağlayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.