Amazon, Premier League'in gösterim haklarını satın aldı

Amazon, Premier League'in gösterim haklarını satın aldı

Amazon uzun süredir Prime ürünüyle birlikte dijital yayıncılık alanında da rekabetin bir parçası. Netflix ve Hulu gibi markalarla rekabet etmek için geçtiğimiz yıl Yüzüklerin Efendisi'nin haklarını TV dizisine dönüştürmek üzere satın alan Amazon şimdi de Premier League'in gösterim haklarını satın aldı.

Bu satın almayla birlikte Birleşik Krallık'taki Premier League gösterim haklarını satın alan ilk teknoloji şirketi unvanını kazanan Amazon, tarihe adını yazdırdı diyebiliriz. ABD merkezli şirket, Ağustos 2019'dan başlayarak üç yıl boyunca bir sezonda 20 maçı canlı yayınlama hakkına kavuştu. Bu arada anlaşmanın finansal değerinin henüz açıklanmadığını belirtelim.

Bu anlaşmanın gerçekleştiğini ise ilk olarak dün Premier League açıkladı. Açıklamalara göre Amazon, bir sezondaki iki fikstür elemesinin tamamını gösterebilecek. Şirket aynı zamanda maç özetlerinin yayın hakkına da sahip. Böylece Amazon her Premier League'de yarışan küçük takım maçını göstermenin yanı sıra geçen sezonun kazananları Manchester City, Manchester United ve Tottenham Hotspur maçlarını da izleyicilerine sunabilecek.

Birleşik Krallık'ta Premier League yayın hakları satışı şimdiye kadar karmaşık bir sürece sahipti. Üstelik tüm maçlar da canlı yayına açık değildi. Yayınlanacak olan maçlar yayın haklarına sahip olan Sky ve BT tarafından seçilirken, daha büyük takımlara odaklanıldığı için bazı küçük takımlar televizyonda daha az yer alıyordu.

Amazon'un satın alam anlaşmasıyla birlikte Sky ve BT'nin Premier League yayın hakları üzerinde kurduğu 5 yıllık tekeli de ortadan kalkmış oldu. Yine de Sky ve BT'nin futbol liginde TV Haklarına sahip olduğunu belirtelim. Şubat ayındaki sezonun maçları için Sky Sports 4.8 Milyar dolar öderken, BT 52 oyunun haklarını elinde tutmaya devam ediyor.

Amerika Açık Tenis Turnuvası'nın da dahil olduğu spor yayın haklarına bir yenisini ekleyen Amazon Prime ise Premier League maçlarını dünya çapında 100 milyondan fazla kullanıcısına sunmaya hazır. İngiliz kullanıcılar Amazon Prime üzerinden ligi takip etmek için "The Grand Tour" programının da dahil olduğu hizmeti, yıllık 79  Euro'ya ya da aylık  7.99 Euro'ya alabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.