macOS ve iOS birleşmiyor ama pürüzsüz bir şekilde entegre oluyor

macOS ve iOS birleşmiyor ama pürüzsüz bir şekilde entegre oluyor

Geleneksel Apple geliştirici konferanslarından birinin açılış konuşmasını. WWDC 2018 öncesinde söylentilerden ve tabii ki beklentilerden biri de macOS ve iOS'un birleştirilmesi yönündeydi. Birçok kişi macOS ve iOS'un birleştirilerek tek bir işletim sistemi olarak yola devam etmesini bekliyordu.

WWDC 2018'de dün tanıtılan iOS 12 ve macOS Mojave'nin detaylarında birleşmeye yönelik herhangi bir sinyal göremedik. Birleşmeye yönelik bir sinyal olmadığı halde yapılan bazı yeniliklerin bu iki işletim sisteminin giderek daha entegre çalışacağını fakat ayrı ayrı yola devam edeceğini gösterdi.

macOS Mojave'ye iOS uygulamaları bir birleşmeden ziyade entegre çalışmanın ilk sinyallerini veriyor. Baştan aşağı yenilenerek iOS Apple Store'a daha fazla benzeyen macOS uygulama marketi ve geliştirici çerçevesi kullanılarak macOS'a uyarlanan News, Borsa, Sesli Notlar ve Ev uygulamaları iOS ve macOS'un daha entegre platformlar olacağını gösteriyor.

Mac uygulamaları için geliştirici çerçevesi

News, Borsa, Sesli Notlar ve Ev uygulamaları Apple'ın yeni duyurduğu "geliştirici çerçevesi" özelliğinin ilk temsilcileri. 2019 yılı sonlarından itibaren geliştiricilerin kullanımına açılacak olan bu özellik sayesinde geliştiriciler iOS için geliştirdikleri uygulamaları kolaylıkla Mac kullanıcılarına uygun hale getirebilecek ve yayınlayabilecekler. Bu sayede macOS uygulama marketinin hızla büyüyeceğini söyleyebiliriz.

WWDC 2018'de duyurulan özellikler içerisinde iOS ve macOS'un daha entegre ilerleyeceğinin en büyük göstergesi bu özellik oldu. Bunun dışında duyurulan Continuity Camera özelliği de iOS'un macOS ile ne kadar farklı şekillerde entegre olabileceğini gösteriyor.

Geliştiriciler için bugünden itibaren kullanıma sunulan iOS 12 ve macOS Mojave'yi hemen kurup bu özellikleri deneyerek yorumlarınızı paylaşabilirsiniz. Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlerle paylaştığımız WWDC 2018 etkinliği keynote oturumuna ilişkin tüm detayları toplu olarak canlı bloglama altında bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.