Apple yeni gizlilik güncellemeleri ile Facebook'a meydan okuyor

Apple yeni gizlilik güncellemeleri ile Facebook'a meydan okuyor

Apple'ın yazılım mühendisliği kıdemli başkan yardımcısı Craig Federighi, WWDC 2018 etkinliğinde MacOS ve iOS 12'nin gizlilik özelliklerini tanıttı. Yeni özellikler arasında kullanıcıları takip eden reklamları Safari'de engellemek ve reklam verenlerin cihazınızı tanımlamasını zorlaştırmak da yer alıyor.

Federighi, Safari'nin web sitelerinde yer alan üçüncü parti takip yazılımlarına karşı engelleyici kullanacağını açıklarken şu cümleleri kullandı:

Hepimiz bu beğeni ve paylaşım düğmelerini gördük. Sonrada ortaya çıktı ki; bu düğmeler onlara tıklasanız da tıklamasanız da sizi takip etmek için kullanılabiliyor. Bu nedenle bu yıl bunları devre dışı bırakıyoruz.

Federighi'nin bu açıklaması Facebook'un Cambridge Analytica krizine doğrudan bir gönderme. Hatırlarsanız, Mark Zuckerberg senato verdiği ifadeler sırasında gölge profillere aşina olmadığını da söylemişti.

Bu yeni güncellemeyle birlikte, bu izleyicinin bulunduğu bir sayfaya giderseniz, Safari bu izleyicilerin sizin hakkınızda veri toplamsına  izin verip vermediğinizi soruyor. Apple'ın bu izin verme kapsamını MacOS kamerası ve mikrofonuna kadar genişlettiğini de belirtelim. Şimdiye kadar konum bilginizin uygulamalar ile paylaşılmasının önüne geçen Apple, yeni işletim sistemi ile izniniz olmadan uygulamaların kameranıza ve mikrofonunuza erişmesini de engelliyor.

Bu koruma ayrıca e-posta veritabanınızı, mesaj geçmişinizi, Safari verinizi, Time Machine yedeklemelerinizi,  iTunes cihaz yedeklemelerinizi, konumlarınızı ve rutinlerinizi ve de sistem cookielerinizi kapsıyor.

Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlerle paylaştığımız WWDC 2018 etkinliği keynote oturumu biraz önce sona erdi. Tüm detayları toplu olarak canlı bloglama altında bulabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.