iOS 12'nin dikkat çeken özellikleri

iOS 12 dikkat çeken özellikleriyle birlikte tanıtıldı. WWDC'de açılış konuşmasını yapan Tim Cook, iOS, watchOS, tvOS ve macOS'un konuşulacağı etkinliğin açılışını yapmak üzere Apple Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Federighi'i sahneye çağırdı. Craig Federighi iOS 12'nin iOS 11 yüklü tüm cihazlarda kullanılabileceğini belirtti. iOS 11 yayınlandıktan sadece 7 hafta sonra kullanıcıların yarısı tarafından güncelleme yapılmıştı ve şu anda tüm kullanıcıların %81'i iOS 11 kullanıyor.

Bu arada belirtelim iOS 12'nin en büyük farkı hız olacak.

iOS 12 yüklü cihazlarda uygulamaların açılış hızı yüzde 40 artarken klavye görüntülenme hızı yüzde 50 artacak. Her gün onlarca defa kullandığımız kamera ise yüzde 70'e kadar hızlanacak. Arkaplanda yapılan sistemsel güncellemeler ile iOS 12 ciddi bir performans artışı vaadediyor.

iOS 12 ile işlemci performansı hızla yükselip düşeceği için enerji kullanımında iciddi bir avantaj sağlayacak.

iOS 12 güncellemesinin bir diğer önemli güncellemesi artırılmış gerçeklik alanında.

Apple ve Pixar işbirliği ile geliştirilen yeni artırılmış gerçeklik formatı USDZ etkinliğin önemli duyurularından biriydi. Adobe CTO'su Abhay Parasnis Adobe ürünlerinin de bu formatı destekleyeceğini paylaştı.

Apple, artıtılmış gerçekli alanında insanları eğitmek amacıyla Measure uygulamasını geliştirdiklerini duyurdu. Bu uygulama aracılığıyla herhangi bir objenin boyutlarını kolaylıkla öğrenebiliyorsunuz veya internetten bulduğunuz bir ürünün fotoğrafını kameraya ekleyerek odanızda nasıl duracağını görebiliyorsunuz. Her ne kadar USDZ formatının artırılmış gerçeklik için olduğu söylense de Federighi'nin USDZ dosya formatını haber uygulaması üzerinde gösterince aslında haber alma deneyimimizi ne kadar değiştirebileceğini görebiliyoruz.

ARKit 2 artık çoklu oyuncuyu destekliyor. Böylece masaüstü oyunları kelimenin tam anlamıyla dijitalleşiyor diyebiliriz. Lego tarafından geliştirilen yeni AR oyunu oldukça etkileyici görünüyor. Oyun içerisinde bulunan binaların içi bile oyuna dahil edilebiliyor. Sahnede gösterilen Lego oyunu yıl sonuna doğru App Store'da yerini alacak.

iOS 12 tanıtımının önemli başlıklarından biri Fotoğraflar.

Güncellenen Fotoğraflar uygulamasının ilk özelliği arama. Artık fotoğraflarınız içinde arama yapabileceksiniz ve bunu konum, etkinlik gibi farklı filtrelerle yapabileceksiniz.

Photos uygulamasının bir diğer önemli özelliği paylaşım seçenekleri ve paylaşım önerileri oldu. Artık beraber fotoğraf çektiğiniz bir arkadaşlarınız otomatik olarak tanımlanacak ve fotoğrafı onlarla da paylaşmak isteyip istemediğiniz sorulacak.

Apple WWDC 2018 etkinliğinde Siri’nin ön görülebilen önerilerde bulunmasını sağlayan Shortcut’ı tanıttı. Shortcut uygulamasında klasörler oluşturarak Siri’nin size akıllı önerilerde bulunmasını sağlayabiliyorsunuz. Shortcut Editor’e sürükle- bırak prensibiyle eklediğiniz planları böylece sesli olarak da yönetebiliyorsunuz.

iOS 12 ile birlikte güncellenen uygulamalarda oldu. Bu uygulamalardan ilki Apple News. Güncellenen Apple News ile ilgili bir yeni haber de gün içinde sizinle paylaştığımız masaüstü uygulaması. Artık Apple News masaüstünde de yer alacak.

Apple Stocks uygulamasına News uygulaması entegre edilerek, ekonomi haberlerinin Stocks uygulaması üzerinden direkt olarak erişilebilir olması sağlandı.

iOS 12 ile güncellenen bir diğer uygulama ise iBooks oldu ve güncellemeyle beraber ismi de Apple Books olarak yenilenmiş.

Güncellenen Carplay uygulaması da üçüncü parti uygulamalara açılmış durumda. Eklenen ilk üçüncü parti uygulama ise Google Maps. Apple'ın kendi haritasından vazgeçmiş olması doğru bir karar olmuş.

iOS 12 kullanıcıların dikkatini dağıtacak şeylerden kurtulabilmesi için yeni özelliklerle geliyor.

"Rahatsız etme" özelliği "gece rahatsız etme" olarak güncellendi ve sabah olduğunda bildirimler gelmeye devam ediyor. Ayrıca saat ekleme özelliği ile rahatsız etme özelliğini daha esnek kullanabileceksiniz.

Gelişen bildirim kontrol yöntemi ile uygulamaların bildirimlerini kolaylıkla kapatabileceksiniz. Bildirimlere önemli bir gelişme ise artık bildirimleri gruplayabilecek olmanız. Bu sayede ekranlardaki bildirim kirliliği azalacak.

Apple mühendisleri uygulamaları sınırlama konusunda oldukça ciddi bir çalışmaya imza atmışlar. Artık uygulamaları ne kadar kullanmak istediğinizi belirleyebiliyor ve sınıra dayandığınızda bildirim alabiliyorsunuz. Hatta süreniz bittiğinde uygulamalar otomatik olarak kapanıyor. Tabi isterseniz süresiz olarak açık kalmasını da sağlayabiliyorsunuz. Uyuglama kullanımınıza yönelik detaylı raporlar da iOS 12'nin yeni özelliklerinden biri böylece her şey kontrolünüz altında olacak.

Yeni eklenen animojilerin yanında iOS 12 ile birlikte memoji'ler daha da öne çıkacak gibi görünüyor. iOS 12'nin eğlenceli yeniliklerinden biri kendi memojinizi kolaylıkla oluşturabiliyor olmanız. Bu sayede arkadaşlarınıza emoji ile verdiğiniz tepkiler artık daha çok sizi yansıtabilecek.

iOS 12 güncellemelerinden en önemlisi Facetime'a geldi. Facetime aracılığıyla artık grup görüşme gerçekleştirilebilecek ve grup görüşmeler 32 kişiye kadar destekliyor. Facetime'a gelen kamera özelliği ile memojiniz aracılığıyla görüşmelere katılmanız da mümkün olacak.

Türkiye İş Bankası‘nın katkılarıyla sizlerle paylaşacağımız WWDC 2018 etkinliğiyle ilgili güncellemeleri canlı bloglama altında sizlerle hızla paylaşıyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.