Snapchat yazılım geliştirici platformu Snapkit'i yayınlamaya hazırlanıyor

Snapchat yazılım geliştirici platformu Snapkit'i yayınlamaya hazırlanıyor

Snapchat, şirketin ilk donanımlı yazılım geliştirici platformu olacak olan Snapkit'i piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Snapkit'in prototip versiyonunda, başka uygulamalara bağlanmak için Snapchat ile giriş yap butonu, Bitmoji Avatar kullanımı ve Snapchat'te tekrar paylaşım yapabilen Snap kamerası da yazılımcıların kullanımına sunuluyor.

Snap Inc. 'in bu konudaki çalışmaları bununla sınırlı değil. Şirket, Snapkit'i entegre etmek üzere bir kaç farklı uygulama geliştiriciyle de görüşüyor. Şnapcaht'in son çeyrekte kullanıcı büyümesinde yaşanan yavaşlamayı ve hisselerindeki düşüşleri düşündüğümüzde bu hamlenin platforma hareketlilik kazandıracağını söyleyebiliriz.

Özellikle giriş yap butonları ve içerik paylaşımı bu konuda etkin bir rol oynayabilir. Üstelik Facebook'un da büyümesini devam ettirmek için uzun süredir buna benzer yöntemler kullandığını hatırlamakta fayda var. Ancak Cambridge Analytica krizi sonrasında Facebook'a karşı güvenini kaybeden genç kitle, bir uygulamaya giriş yaparken Snapchat ile bağlanmayı tercih edebilir.

Yıllar boyu üçüncü parti geliştiricileri platformdan uzak tutmak isteyen Snapchat, Snapkit ile bu stratejisinde büyük bir değişime gidiyor. 2014 yılında Snapleri gizlice kaydetmenizi sağlayan ve bunun için Snapchat kimlik bilgilerinize ihtiyaç duyan üçüncü parti uygulamalar, veri ihlallerine neden oldu. Bu da Snapchat'in bu konudaki tutumunu katılaştırdı ve üçüncü parti uygulamaları platformunda yasaklamasına yol açtı. Aslına bakarsanız Snap’in hizmet şartlarında hala “Yazılı onayımız olmadan Hizmetler veya diğer kullanıcıların içeriği veya bilgileriyle etkileşimde bulunan üçüncü taraf uygulamaları kullanamaz veya geliştiremezsiniz.” ibaresi bulunmakta.

Bir yıl önce Artırılmış gerçeklik kapsamında yazılım geliştiricilerin desteğine ve platformunda çeşitliliğe ihtiyaç duyan Snapchat, Lens Studio'yu piyasaya sürdü. Lens Studio ile birlikte Snapchat'in kapıları yazılım geliştiricilere açılırken, markalar ve geliştiricilerin oluşturduğu Artırılmış gerçeklik içerikleri de platformda artış göstermeye başladı.

Yine de şimdiye kadar şirket, yazılım geliştiricilerin kendi uygulamalarına Snapchat'i dahil etmesine izin vermedi. Snapkit ile birlikte değişen bu tutumun detayları ise henüz açıklığa kavuşmuş değil. Şirket, Snapkit'in geliştiricilere karşı belirlediği çalışma prensipleri ve piyasaya sürülme tarihi hakkında bir açıklamada bulunmadı. Her şeye rağmen zor zamanlardan geçmeye devam eden Snapchat'in Instagram ve Facebook ile rekabet etmesi için güçlü bir çıkış yapması şart. Bu anlamda donanımlı ve özgün bir  ürün ile karşılaşmamız söz konusu olabilir.

Snapchat ile giriş yap

Snapkit’in Snapchat ile giriş yap özelliğinde, kullanıcıların yeni kimlik bilgileri yaratmak yerine  Snapchat kimlik bilgileriyle yeni uygulamalara kaydolması sağlanıyor. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere Snap, Facebook'un aksine sizin hakkınızda çok fazla kişisel bilgi toplamadığı için bu verilerin yanlışlıkla geliştiricilere verilmesi ya da verilerin yanlış kullanmasına ilişkin endişeler azalıyor.

Çeşitli uygulamaların kayıt sayfalarında yer alacak olan marka işaretli düğme ise yeni Snapchat kullanıcılarına cazip gelebileceği gibi eski kullanıcıların bu seçeneği değerlendirmesine de yol açabilir. Bu düğme sayesinde kullanıcılar başka uygulamaları kullanarak kaydolsalar da, Snap ve giriş yapılacak olan uygulamalar arasındaki ilişki daha sıkı bir hale geliyor.

Bitmoji Kullanımı

Snapchat kimliğiniz ile başka bir uygulamaya giriş yaptığınızda Bitmoji avatarınızı kullanmaya devam edebileceğinizi de belirtelim.  2016’da Bitmoji’nin ana şirketi Bitstrips’i 64.2 milyon dolara alan Snapchat, stratejisinin önemli bir kısmını Bitmoji üzerine kurguladı. Bu arada Facebook'un, yakın zamanda Bitmoji benzeri Facebook Avatarlar  üzerinde çalışmaya başladığını ekleyelim.

Dolayısıyla Bitmoji Avatar'ını kullanmak Snapchat için düşündüğünüzden daha avantajlı bir hamle olabilir.  Bu arada Bitmoji klavyesinin kullanıcılara avatarlarının farklı mizansenlerini sunduğunu hatırlatalım. Bu noktada Snapkit, klavyenin üçüncü parti uygulamalarda kullanımını da sağlayabilir.

Snapchat Kamera Kullanımı

Son olarak Snapchat, düzenleme aracı yüklü ve AR donanımlı kamerasını geliştiricilerin kendi uygulamalarına entegre etmelerini sağlamak üzerine çalışıyor. Üçüncü parti uygulamalar Snapchat'te görsel paylaşım yapmak için izin almak veya bu konuda zayıf taklitler oluşturmak yerine uygulamalar platformlarına Snapchat’in kamerasını ekleyebilecek.

Böylece kamerayla çekilen fotoğraf ve videolar, hem bu üçüncü parti uygulamada hem de Snapchat'de paylaşılabilecek. Bu çalışma prensibinin benzerlerini şimdiye kadar Facebook ve Instagram Hikayeler'in üçüncü partilerle olan ilişkisinde gördük. Bu noktada Snapchat'in beklediği içerik çeşitliliğine ve büyüme oranına kavuşması da olası.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.