Uber'in otonom aracı kaza sırasında yayayı tanımlayamamış

Uber'in otonom aracı kaza sırasında yayayı tanımlayamamış

Uber'in geçtiğimiz Mart ayında Arizona'da karıştığı ölümcül kaza ile ilgili detaylar ortaya çıktı. ABD'de National Transportation Safety Board'ın (NTSB) raporuna göre, Uber aracının yoldan geçmekte olan yayayı fark ettiği ancak ani fren sistemini devreye sokmadığı ortaya çıktı.

NTSB'nin devam eden soruşturmasında ön rapor olarak yayınlanan belgede, yayanın olay anında koyu renkli bir kıyafet giydiği, kazadan önce aracın geldiği yöne bakmadığı ve yolun direkt olarak aydınlatılmayan bir kısmından geçtiği bilgileri yer aldı.

Raporda, otonom sürüş sisteminden elde edilen verilere göre aracın saate yaklaşık 63 km ile seyir halinde olduğu belirtiliyor. Sürücünün, otonom sürüş sisteminin bir nesne tespit ettiği konusunda da uyarılmadığı raporda yer alan bilgiler arasında.

Uber'in otonom aracının yayayı çarpışmadan 6 saniye önce fark ettiği, acil durum frenlerinin ise devreye girmediği belirtildi. İlk olarak, sistemin, tehdidin olmadığını belirlediği yoldaki nesneleri görmezden gelmek üzere tasarlandığından, durum  “bilinmeyen bir nesne” olarak sınıflandırıldı. Yazılım, yayayı ilk olarak  bilinmeyen bir nesne, sonra bir araç, daha sonra da bir bisiklet olarak algıladığına yer verilen raporda, çarpışmadan 1,3 saniye önce sistemin acil durum frenine ihtiyaç duyulduğuna karar verdiği kaydedildi.

Yayanın toksikoloji test sonucu pozitif

Bu arada raporda yayaya yönelik bilgiler de yer alıyor. Buna göre, yayanın yakında olan bir yaya geçidini kullanmadığı, bisikletinde her hangi bir aydınlatma sisteminin olmadığı belirtildi. Öte yanda kaza sonrası yapılan toksikoloji test sonuçlarına göre de, yayanın metamfetamin ve marihuana kullanmış olduğunu ortaya çıktı.

Ön rapor, kendi kendine sürüş sisteminin tüm yönlerinin kaza anında normal şekilde çalıştığı ve sistemde herhangi bir arızanın olmadığı cümleleri ile sona eriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.