Çekya'nın başkenti Prag'da gerçekleştirilen Engage Prague 2018, özellikle yayın kuruluşlarını yakından ilgilendiren bir atölye çalışmasına ev sahipliği yaptı. Socialbakers'ta Küresel Satış biriminin Direktörü Danielly Netto'nun katılımı ile gerçekleştirilen etkinlikte, Facebook'ta giderek popülaritesi artan canlı videolar konuşuldu.
Netto'nun verdiği bilgiler, canlı yayın videoların çok yakın bir gelecekte kartopu etkisi ile hızla büyüyeceğinin sinyallerini veriyor. Zira, şu anda sadece markaların sadece yüzde 20'sinin kullanmayı tercih ettiği Canlı videolar, 2020'de İnternet trafiğinin yüzde 80'ini oluşturması bekleniyor.
Öte yandan günümüzde Facebook'ta her gün 100 milyon saatten fazla video izlendiğine dikkat çeken Netto, konu yine etkileşim olduğunda bu içerik türünün metin ve resimlerden yüzde 1200 daha fazla paylaşım aldığını söyledi.
Konu tüketici gruplarına geldiğinde ise, milenyumlar en çok video tüketen jenerasyonu temsil ediyor. Ayrıca onlar için video içeriklerini bir referans aracı olarak görmek neredeyse hayatlarının bir parçası. Zira her 5 kişiden 4'ü bir ürün satın almadan önce o ürüne yönelik video izliyor.
Şu anda Facebook'ta en iyi performans gösteren içerik türünün videolar olduğunu söyleyen Netto, videoları durum güncellemeleri, fotoğraflar ve son olarak bağlantı paylaşımlarının takip ettiğini belirtti.
Bildiğiniz üzere Facebook haber kaynağında bağlantı paylaşımında erişimin azalması yayıncılar için büyük sıkıntı yaratıyor. Zira yayın kuruluşları Ocak ayında yapılan algoritma değişikliğinden dolayı sayfalarına artık eskisi gibi Facebook'tan trafik çekememekten şikayetçiler. Facebook ise bu boşluğu canlı video ile doldurmaya çalışarak, yayıncıları cesaretlendiriyor. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in ise mesajı oldukça açık. Zuckerberg Facebook topluluğundan aldığı geri bildirimler ile platformda böyle bir değişikliğe gittiğini söylüyor.
Topluluğunu düşünen Zuckerberg, yayın kuruluşlarının da gönlünü almakta boş kalmıyor. Son olarak blog sayfasından canlı yayın yapmayı kolaylaştıracak üç yeni aracı duyuran Facebook, düzenli olarak aynı gün ve aynı saatte yayın yapan içerik üreticileri ve yayın kuruluşlarına kalıcı bir akış anahtarı sunduklarını duyurdu. Öte yandan çarpraz içerik strateji ile tek bir video birden fazla marka veya kişinin kanalından yayınlanarak, canlı yayın içeriği diğer sayfalarda da etkilenebiliyor.
Canlı videolarının bu kadar çok tercih edilmesinde elbette yüksek etkileşim de önemli rol oynuyor. Zira canlı videolar diğer video çeşitlerine göre 6 kat daha fazla yorum ve etkileşim alıyor. Bu içerik türü yakın gelecekte içerik dünyasının "petrolü" gibi görülürken, kazanan yine Facebook oluyor. Çünkü sosyal ağın Haber Kaynağı artık dünyanın en büyük medya kanalı rolünü oynuyor. Doğrusu bu Zuckerberg'in Facebook kullanıcılarını küresel bir topluluk altında toplama misyonu ile de mükemmel uyuşuyor.
Küreselde medya kanalları ve markalar hızlı bir şekilde canlı videoları içerik stratejilerinin bir parçası haline getirirken, Türkiye'de ise markalar ve yayın kuruluşları bu içerik türünde ortalamanın çok altında kalıyor.
Gelecek kapıda. İster "Biri bizi gözetliyor deyin", ister "Bir gün herkes 15 dakikalığına da olsa ünlü olacak" diye düşünün. Şu bir gerçek ki artık tüm dünyanın birbirini izlediği bir dönemde yaşıyoruz. Korkutucu mu* yoksa heyecan verici mi? Yorumu size bırakıyorum.