Facebook, platformundaki Hikayeler'den gelir elde etmeye hazırlanıyor. Piyasaya sürüldükten 14 ay sonra Facebook Hikayeler'in 150 milyon günlük kullanıcıya ulaştığını duyuran şirket, bu duyuruyla birlikte Facebook Hikayeler'e ABD, Meksika ve Brezilya'da reklam almaya başladığını da açıkladı.
Hikayeler'de 5 dakika ile 15 dakika arasında kullanıcıların atlayabileceği video reklamları yayına alan Facebook, şimdilik bu reklamlara link veya eylem çağrısı gibi bileşenleri eklemiş değil. Ancak reklamverenler Instagram Hikayeler reklam kampanyalarını kolayca Facebook Hikayeler'e de aktarabilir. Bunun yanı sıra Facebook, Haber Kaynağı reklamlarına kenarlıklar ve metinler ekleyerek otomatik olarak Hikaye formatına uygun hale getirebiliyor. Aynı zamanda son bir iki yıldır reklam performans ölçümlemeleri konusunda markalarla çatışan Facebook'un bu reklam modeline daha fazla metrik ekleyeceğini de belirtelim.
Facebook'un CPO'su Chris Cox bu ay yaptığı bir açıklamada Hikaye paylaşamının gelecek yıl haber kaynağı içeriklerini sollayacağını belirtmişti. Facebook Hikayeler, özellikle Instagram Hikayeler'in ardından ortaya çıkmasıyla birlikte genellikle lüzumsuz ve abartılı bir hamle olarak görülmüştü. Ancak Facebook, Hikayeler fikrinden hiç vazgeçmedi. Dünyanın farklı yerlerinde Hikayeler'in kullanım oranını arttırmak için bölgesel çalışmalar yapan şirket, sonunda istediği noktaya vardı.
Facebook'un Snapchat'in Hikayeler özelliğini kopyalaraka sahip olduğu Facebook, WhatsApp, Instagram ve Messenger platformlarına getirdiğini hatırlatalım. Bu hamlenin ardından başlayan Hikayeler yarışında ise son durum şu şekilde:
- WhatsApp Status: Mayıs 2018 itibariyle 1.5 milyar aylık kullanıcı ve 450 milyon günlük kullanıcı
- Instagram Hikayeler : Kasım 2017 itibariyle 800 milyon aylık kullanıcı ve 300 milyon günlük kullanıcı
- Snapchat (tüm uygulama): Mayıs 2018 itibariyle 191 milyon günlük kullanıcı
- Facebook Hikayeler: Mayıs 2018 itibariyle 2.2 milyar aylık kullanıcı ve 150 milyon günlük kullanıcı 1
- Messenger Day/Hiakeyeler: Eylül 2017 itibariyle 1.3 milyar aylık kullanıcı ve 70 milyon günlük kullanıcı
Snapchat’in, Mart ayında 191 milyon günlük kullanıcıya eriştiğini düşünürsek, Facebook Hikayeler'in reklam almaya başlamasının Snap'i ciddi anlamda yıpratacağını söylemek mümkün. Üstelik Facebook, Snapchat ile kıyaslandığında ciddi anlamda bir veri miktarına sahip. Bu da hedeflemeler konusunda Facebook'un elini Snapchat'in karşısında güçlendiriyor. Her ne kadar Snapchat alışveriş reklamlarını artırılmış gerçeklik lenslerine yerleştirerek reklam verenlerin dikkatini çekse de, bir süre sonra reklam harcamalarının Facebook Hikayeler'e kaydığını görebilir.
Zira Facebook Hikayeler, bu hafta Hindistan'da piyasaya sürdüğü arşiv, depolama ve sesli gönderi özelliklerinin yanı sıra şimdiye kadar piyasaya sürdüğü bir çok farklı özellikle de kendini güncellemeye devam etti. Bunlar arasında çapraz paylaşım, masaüstü düzenleme aracı, canlı yayın, GIF ve metin paylaşımı da bulunuyor. Bu arada Facebook Hikayeler'in arttırılmış gerçeklik filtrelerine ve 3D çizimlere yer verdiğini de hatırlatalım. Yakın zamanda 360 fotoğraflar çekmenizi sağlayacak olan Facebook Hikayeler, Snapchat'in karşısındaki yükselişine devam edecek gibi görünüyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap