Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup girişimcilik programının ikinci dönem girişimleri 11 Mayıs’ta gerçekleşen Demo Day etkinliği ile mezun oldu. Geçtiğimiz Aralık ayında yeni dönem başvurularını workup.ist’te yer alan bir chatbot aracılığıyla almaya başlamıştı.
İlk döneminde 9 girişimi mezun eden Workup ikinci döneminde sayıyı 10'a çıkardı. Etkinliğin açılışını yapan İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “İş Bankası olarak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak için esnafımızı, sanayicimizi nasıl destekliyorsak aynı sorumlulukla girişimlerin, startup’ların da yanındayız. Müteşebbis ve iş yapmak isteyenleri desteklemek, ülke ekonomisine hız kazandırmak zaten İş Bankası’nın kuruluş amaçlarından biri…” dedi.
Girişimlere finansal destek de vereceğiz
Sanıldığının aksine girişimcilikte ihtiyaç duyulan ya da eksikliği olan şeyin para olmadığını belirten Adnan Bali:
Girişimlere finansal destek de vereceğiz. Ama çoğu kez ham fikri olanlar ‘siz bana parayı verin ben gerisini hallederim’ diyor. Bizim bankacı olarak hata da yaptırmamamız lazım. Kaynakların verimli kullanımı açısından da doğru yere doğru tahsisi yapmamız lazım. Burada ihtiyaç duyulan asıl şey mentorluk, eğitim ve işbirliklerinin geliştirilmesidir. Girişimleri hem İş Bankası’nın hem de iştiraklerimizin müşteri ağı ile buluşturuyoruz. Bir arayüz rolü görüyoruz. Müşteriyi bulmak, ona kendini tanıtmak ve onun üzerinden bu fikri realize edebilmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İş Bankası olarak girişimcilik ekosisteminde Workup programı da dahil yürüttüğümüz tüm çalışmalar kapsamında bugüne kadar 230’u aşkın girişim ile birebir temas ettik, 50’nin üzerinde girişim ile ortak kampanyalardan teknolojik işbirliklerine kadar farklı alanlarda çalışmalar yaptık.
Workup, Adnan Bali'nin de belirttiği gibi finansal destekten çok daha fazlasını girişimlere sunmaya çalışan ender programlardan. Girişimler 6 aylık program süresince alanında uzman kişiler ve İş Bankası’nın yöneticilerinden düzenli şekilde mentorluk desteği alarak, iş fikri geliştirme, yalın girişimcilik metotları, araştırma, ekip kurma, yönetme, hukuk, finans ve muhasebe, sunum teknikleri, satış ve pazarlama, devlet hibeleri ve teknik konularda ücretsiz danışmanlık hizmetine erişebiliyor.
Workup girişimcilik programının ikinci dönem mezunlarına bir göz atalım:
GLAMY: Kadınların birbirlerine kıyafet, ayakkabı veya aksesuar kiralayabildiği bir pazaryeri.
GLOCALZONE: Gezginlere ek gelir imkanı oluştururken yurt dışından ürün almak isteyen kişilerin bu ihtiyacını çözüyor.
SMOPIN: Benzer ilgi alanları ve konular hakkında konuşmak isteyen kullanıcıları buluşturan mobil uygulama.
FLOWMAGIC: Freelance çalışanlar için kullanımı kolay iş izleme ve proje süreçlerini takip etme aracı.
TARLAMVAR.COM: İnsanları ağaç sahibi yapan ve hasat zamanı kendi ağaçlarının sertifikalı, sağlıklı ürünleriyle buluşturan bunu yaparken çiftçinin gelirini artıran girişim.
PACER: Şirketler için oyunlaştırma dinamiklerini kullanan sosyal öğrenme platformu.
LEAFINBOX: Şirketler için e-imza destekli elektronik belge yönetimi platformu.
CLOTIE: Kişisel stilistlerin tarzına uygun hazırladığı kombinleri evinde deneyerek sadece beğendiklerini satın almanı sağlayan web uygulaması.
BAKKALDAN: Bakkallardan sipariş vermeyi sağlayan mobil uygulama.
ADVERPORT: Reklam verenlerin YouTube fenomenleriyle buluşmalarını sağlayan platform.