Facebook, yapay zeka alanında kullandığı derin öğrenme modelini hızlandırmak için Instagram'da paylaşılan görselleri kullandığını açıkladı. Dün F8 konferansında bu kapsamdaki araştırmasını tanıtan şirket, etiketlere sahip milyarlarca herkese açık Instagram fotoğrafının ne kadarının alındığını ve görsel tanıma modellerini eğitmekte nasıl kullanıldığını da paylaştı.
Şimdiye kadar veriyi ayrıştırmak için saatlerce çalışan yüzlerce GPU'ya güvenen şirket, bunun sonucunda endüstri standartlarını yenen derin öğrenme modelleri elde etti. Bu modellerden en iyi sonuç vereni ise ImageNet'te yüzde 85,4 doğruluk elde etti.
Eğer Instagram'da paylaştığınız fotoğraflarda etiket kullanıyorsanız, bu durumun sizi doğrudan bu araştırmanın bir parçası yaptığını düşünmenize gerek yok. Zira Facebook hali hazırda kullanıcıların bir görseli neden spesifik bir etiket ile kullandığını anlamak için bir yöntem kullanıyor ancak bu araştırmada şirketin amaçladığı şey, milyarlarca görsel arasından hangisinin konuyla alakalı olduğunun ayrımına varmak.
Şimdiye kadar yapılan en kapsamlı testte 3,5 milyar Instagram görseli 17 bin etiket ile ölçümlendi. Bu ölçekte yürütülen bir operasyonda, Facebook bile verileri yakından denetlemek için herhangi bir kaynağa sahip değil. Diğer görsel tanıma standartları bu konuda insanların kişisel olarak paylaştığı ve açıklama yazdığı milyonlarca fotoğrafa güveniyor olsa da Facebook, kullanıcıların verdiği bilgileri temizleyerek ölçeklendirebilmek için yeni bir yöntem bulmak istiyor.
Bu nedenle "ön öğrenme" araştırması alakalı hashtagleri bulmak için sistemler geliştirmeye odaklanıyor. Bu da eş anlamlı etiketlerin keşfedilmesi ve aynı zamanda daha spesifik etiketlerin, daha genel etiketlere oranla önceliklendirilmesi anlamına geliyor. Bu süreç sonunda ise şirket, geniş ölçekli hashtag öngörme modelini ortaya çıkıyor.
Bu araştırmanın son kullanıcıları ilgilendiren en önemli kısmı ise gizlilik uygulamaları. Bu anlamda Facebook'un yalnızca herkese açık hesapların paylaşımlarını kullandığını belirtelim. Yani özel hesaplardaki paylaşımlar bu araştırmaya dahil değil. Ancak Insagram hesabı herkese açık olan kullanıcılar, paylaşımlarıyla bir teknoloji devine, derin öğrenme modelleri araştırmasında yardım ettiğinin farkında değil. Bu yıl yaşadığı Cambridge Analytica ve seçim krizi sonrasında veri gizliliği ve şeffaflık üzerine düzenlemeler yapan şirket, dileriz bu konuda da bir adım atarak kullanıcıları, şirket içinde yaptığı araştırmalar konusunda bilgilendirir.
Facebook tarafından mercek altına alındığını hisseden kullanıcılara, bu öğrenme modellerinin ortaya çıkardığı ürünün, obje odaklı görsel tanımaya odaklanacağını belirtmekte fayda var. Kısacası Facebook bu veriyi #beniminsanlarim'ın kullanıldığı bir fotoğraftaki insanları tanımak ya da bir fotoğrafın o hashtagi almasını sağlayan değerleri algılamak için kullanmayacak. Sadece görsellerdeki köpek türlerini, bitkileri, yemekleri ve WordNet'ten aldığı bir takım kelimeleri ayrıştırabilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap