Elon Musk'ı başkanlık koltuğundan indirmek isteyen Tesla hissedarı

Elon Musk'ı başkanlık koltuğundan indirmek isteyen Tesla hissedarı

Haziran'da gerçekleşecek olan Tesla'nın yıllık hissedarlar toplantısı yaklaşırken, hissedar Jing Zhao şirketin Yönetim Kurulu Başkanı'nı değiştirmek için bir teklif sundu. Zhao, teklifinde Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Elon Musk'ın yerine bağımsız bir yöneticinin gelmesi gerektiğini ifade ediyor. Tesla'nın CEO'su Elon Musk ise 2004 yılından beri Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da üstlenmiş durumda.

Zhao'nun teklifinde şu cümlelere yer veriliyor:

Her ne kadar Başkan ve CEO'nun pozisyonlarının bir kişi tarafından tutulduğu mevcut liderlik yapısı, ilk dönemlerinde Tesla için etkili bir liderlik sağlasa da artık bu çok daha rekabetçi ve hızla değişen teknoloji endüstrisinde, CEO'nun ve Başkan'ın pozisyonlarının birleştirilmesinden kaynaklanabilecek Tesla'nın iş ve üst düzey yönetimini (özellikle olası çatışmaları en aza indirgemek) gözetlemek çok daha zor.

Şirketin 12 adi hisse senedine sahip olan Zhao, Musk'ın SolarCity ve SpaceX'deki pozisyonlarına da değinerek Musk'ın dahiliyetinin süreç içinde nasıl çatışmalara yol açabileceğini örneklendirdi. Yine de bu durumun gerçekleşmesine pek de ihtimal verilmiyor. Zira Tesla Yönetim Kurulu, bu teklife karşı bir oylama önererek muhalefetini çoktan dile getirdi. Kurul, yaptığı açıklamada, hem kurulun hem de şirketin başında Musk olmazsa Tesla’nın başarılı olamayacağını söyledi. Kurul açıklamasında kullanılan ifadeler şöyle:

Büyüme için gelecekteki belli fırsatların ve Şirket'in bunu başarması için ihtiyaç duyulan özenli yürütme göz önünde bulundurulursa, Kurul,  Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevine devam eden Sayın Musk'ın, Şirket'e hala en iyi şekilde hizmet verdiğine inanmaktadır. Bunun ötesinde Bağımsız Yönetici Direktör pozisyonu, Şirket'i; Başkan olarak görev yapan bağımsız bir direktörden kaynaklanan herhangi bir potansiyel yönetim sorununa karşı korur. Bu pozisyon, bağımsız yöneticilerin eylemlerine liderlik etmek ve Genel Müdürle düzenli olarak iletişim kurmak için geniş yetkilere sahiptir. Üstelik, Temmuz 2017'de iki bağımsız direktörün daha eklenmesini takiben Şirket'in artık yedi bağımsız direktörü bulunmaktadır.

Tesla Yönetim Kurulu'nun açıklamasında 2017 tarihli Spencer Stuart Board Endeks'ine göre , S & P 500'deki şirketlerin yüzde 72'sinin bağımsız bir yönetim kurulu başkanı bulunmadığı bilgisine de yer veriliyor. Görünen o ki; Yönetim Kurulu, Musk'ın yönetiminden oldukça memnun. Geçtiğimiz aylarda Tesla Yönetim Kurulu'nun, Musk’ı şirkette 10 yıl daha kalmaya ikna ettiğini düşünürsek, Zhao'nun teklifine yapılan bu muhalefet hiç de şaşırtıcı değil.

Üstelik Elon Musk’a kalması için performansa dayalı dev bir ödeme paketi teklif edildiğini de hatırlatalım. Bu ödeme paketi henüz onay sürecindeyken, yatırımcılara danışmanlık veren Glass Lewis ve Institutional Shareholder Services (ISS)’ın olumsuz yorumları ise Zhao'nun teklifinin temellerini atmış olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.