Elon Musk'ın Tesla'dan alacağı dev ödeme paketi tehlikede olabilir

Elon Musk'ın Tesla'dan alacağı dev ödeme paketi tehlikede olabilir

Tesla geçtiğimiz aylarda Elon Musk'a şirkette kalması için performansa dayalı dev bir ödeme paketi teklif etti. 21 Mart'ta Tesla hissedarları tarafından oylanacak olan bu dev ödeme paketi, iki danışmanlık şirketi Glass Lewis ve Institutional Shareholder Services (ISS)'ın olumsuz yorumları nedeniyle reddedilebilir.

Bu iki şirket her ne kadar halk arasında tanınmıyor olsa da görüşleri kurumsal hissedarlar için oldukça önem taşıyor. Üstelik bu kurumsal hissedarların bir kısmı 21 Mart'ta gerçekleşecek olan Tesla oylamasında da söz sahibi. Yani bu iki şirketin yaptığı açıklamalar Elon Musk'ın ödeme paketini tehlikeye atabilir. ISS'in bu konuda Perşembe günü yaptığı açıklama şöyle:

Paket, önümüzdeki on yıl boyunca benzeri görülmemiş yüksek ödeme fırsatlarını kilitlemekte ve öngörülemeyen olaylarda veya performans ya da strateji odağında meydana gelebilecek değişiklikler durumunda yönetim kurulunun gelecekteki ücret seviyelerini anlamlı bir şekilde ayarlama yeteneğini sınırlandırmaktadır.

Bu dev ödeme paketini tekrar hatırlatalım. Eğer şirketin hisseleri, hiç bir şekilde 100 milyar dolardan yukarı çıkmazsa Musk’ın, Tesla CEO’su olarak ortaya koyduğu 10 yıllık çalışmanın karşılığında hiç bir bonus olmayacak. Tabii sahip olduğu hisselerin değerindeki artışları saymazsak. Fakat; Tesla’nın hisseleri 100 milyar doları aşar, 20 milyar dolarlık gelir veya 1,5 milyar dolarlık kâr elde etmeyi başarırsa Musk, şirketin hisselerinin yüzde 1’ini alacak. Bu da Musk’ın, 1 milyar dolar değerinde bir getiriyle ödüllendirileceği anlamına geliyor.

Eğer hisse değeri 150 milyar doları aşarsa Musk, bir tane daha yüzde 1’lik hisse alıyor. Ancak bu seferki hisse 1,5 milyar dolar değerinde. Bu sistem Tesla’nın hisse değerleri 650 milyar dolara ulaşıncaya kadar 50 milyar dolarlık eklemelerle devam ediyor. Tesla’nın değeri 650 milyar doları bulduğunda ise Musk, 6,5 milyar dolar değerinde bir hisse sahibi oluyor. Musk’ın bu 12 dönüm noktasını da gerçekleştirdiği senaryoda eline 45 milyar dolar değerinde hisse geçtiğini görüyoruz.

Hali hazırda Tesla’da yüzde 20 oranında hisseye sahip olan Musk, şirketin hisse bedeli 650 milyar olmasıyla elindeki hisselere yüzde 12’lik bir katkıda bulunmuş oluyor. Böylece öz sermayesine 200 milyar dolar kazandıracak kazandıracak olan Musk, dünyanın en zengin insanı olma yolunda ilerliyor.

Bu noktada ise Glass Lewis ve ISS, hissedarları "Hayır" oyu kullanmaları yönünde uyarıyor. Birçok Tesla hissedarının da bu uyarıyı ciddiye alacağını söyleyebiliriz. Zira her kurumsal hissedar, araştırma yapacak kaynağa sahip olmadığı için bu tarz danışmalık şirketlerini işe alarak, bu şirketlerin kendilerini kullanacakları oylar hakkında aydınlatmalarını istiyor. Dolayısıyla verilen oylar genellikle danışmanlık şirketlerinin vardığı sonuca göre şekilleniyor.

Bu iki danışmanlık şirketinin ise  pazarı domine ettiğini söylemek mümkün. ISS 1.900'den fazla kurumsal müşteriye sahipken, Glass Lewis 1.200'den fazla müşterisiyle onu takip ediyor. Böyle bakıldığında ABD'deki kurumsal hissedar oylarını ağırlıklı olarak bu iki şirketin yönlendirdiğini söyleyebiliriz. Yine de hissedarların yönetici ödeme planlarına "Hayır" oyu kullanması çok yaygın bir şey değil. Zira yapılan bir araştırmaya göre 2017 yılında Russell 3000 şirketlerinin sadece yüzde 1.5'inde ödeme planları reddedildi.

Glass Lewis ve ISS bazı hissedarları etkisi altına alsa bile bu konuda oy çoğunluğu sağlanamayabilir. Üstelik bu konuda Tesla'nın tipik bir şirket olmadığını da hatırlamakta fayda var. Böyle bakıldığında ödeme paketinin onaylanıp onaylanmaycağını öğrenmenin tek yolu 21 Mart'ı beklemek olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.