Pre-roll reklamlar Facebook'ta daha fazla yerde gösterilmeye başlıyor

Pre-roll reklamlar Facebook'ta daha fazla yerde gösterilmeye başlıyor

Geçtiğimiz yıl Pre-Roll reklam modelini video platformu Watch‘ta devreye alacağını duyuran Facebook, paylaştığı bir blog gönderisinde bu reklam modelini video platformu dışında da göstereceğini belirtti. Uzun süre boyunca Facebook CEO'su Mark Zuckerberg tarafından tercih edilmeyen Pre-roll reklamlar, platformun bir çok farklı alanında gösterime girmeye hazırlanıyor.

Genellikle içerik üreticilerin gelir modeli olarak görülen pre-roll reklamlar, geçen yıldan beri Facebook Watch'ta medya şirketleri ve gösteri programı stüdyoları tarafından test ediliyordu. Medya Ortaklıkları Başkan Yardımcısı Nick Grudin ve Ürün Yönetimi Direktörü Maria Angelidou-Smith'in katkıda bulunduğu blog göndersinde şu ifadelere yer veriliyor:

Bu yılın başlarında Watch'da pre-roll'u test etmeye başladık. Umut vaat eden işaretler gördük, bu yüzden testlerimizi, kullanıcıların video araması yaptığı arama sonuçları veya Sayfa zaman tüneli gibi yerlere doğru genişletiyoruz. Örneğin, eğer bir kişi bir şov için arama yaparsa, pre-roll, kullanıcılar izlemek üzere bir bölüm seçtiğinde oynayabilir.

Pre-roll reklam modeli, haber kaynağında ya da içerik akışında kullanıcıların karşısına çıkmayacak. Bu arada bu reklam formatının internet kullanıcıları tarafından en az rağbet gören model olduğunu da hatırlatalım. Geçtiğimiz yıl, Mary Meeker tarafından hazırlanan Internet Trendleri Raporu'nda, pre-roll video reklamlarının, "en beğenilmeyen reklam tipi" olduğu belirtilmişti. Zuckerberg de düşük kalitedeki kullanıcı deneyimi nedeniyle bu reklam modeline platformda yer vermedi. Hatta Zuckerberg bir görüşmede bu reklam modeli için şu cümleleri sarf etti:

Pre-roll yapma gereği duymuyoruz çünkü bizim modelimizde, Facebook, tek bir içerik parçasını izlemek için geldiğiniz bir yer değil, bir feed'e bakmaya geliyorsunuz.

Buna rağmen Facebook, medya ortaklarına para kazandırmak için mid-roll reklamları yayına alarak, pre-roll'un sinyalini vermeye başlamıştı. Medya ortaklarının mid-roll yerine pre-roll tercih etmesinin nedeni ise reklam görünürlüğü. Zire reklamlar, videonun ortasına yerleştirildiğinde, izleyiciler o kısma gelmeden videodan çıkmış olabiliyor. Ancak pre-roll, video başlamadan reklamı göstermiş oluyor.

Facebook bu yeni güncelleme ile birlikte "preview trailers," isimli bir özelliği de yayına almaya hazırlanıyor. Bu özellik sayesinde ise Watch videolarının kısa tanıtımları yapılarak daha fazla kullanıcının programları izlemesi amaçlanıyor. Bu arada Facebook'un yüksek takipçili hesaplara ödeme yapılarak planlanmış ve üretilmiş paylaşımların önüne geçeceğini de belirtelim.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.