Tesla, Model 3'ün üretimine ara veriyor

Geçtiğimiz aylarda Tesla'nın hisselerinde artarda yaşanan sert düşüş, Nisan ayında toparlanma ile birlikte yatırımcıların yüreklerine su serpse de Tesla'nın geleceği ile ilgili haberler son bulmuyor. Son olarak  şirketin, Model 3 serisinin üretimini kısa süreliğine durduracağını açıklaması paniğe neden oldu.

İlk kez BuzzFeed'in duyurduğu açıklamada, şirket CEO'su Elon Musk'ın çalışanlarına konuya yönelik bir mektup gönderdiği belirtiliyor. Musk'ın  "otomasyonun iyileştirilmesi" için dört ila beş günlüğüne montaj hattının durduracağı da gelen bilgiler arasında.

Bu durum şirket üzerinde olumsuz bir tablo çizse de,  Model 3 araçlarında üretimin durdurulması ilk kez yaşanmıyor. Zira geçtiğimiz Şubat ayında da elektrikli otomobil üreticisinin finansal geleceğinin en önemli belirleyicisi olan Model 3'ün üretimi durdurulmuştu.

Üretime ara verilmesinin arkasında planlı bir çizelge var. Zira bir Tesla sözcüsünün TechCrunch'a yaptığı açıklamasında, bu durumun alışılmış olduğu ve  üretimdeki kesinti sürelerinin böyle üretim rampalarında yaygın olduğu bilgileri yer aldı.  Bu kesinti süreleri, otomasyonun iyileştirilmesi ve üretim oranlarının arttırılması için darboğazların sistematik olarak ele alınmasında kullanılıyor.

Bu arada yapılan açıklama, Elon Musk'ın geçtiğimiz günlere Tim Higgings'in tweetine verdiği yanıttan sonra gerçekleşmesi de gözlerden kaçmadı.

Musk, Tesla’nın üretim hattında daha fazla insan çalışması gerektiğini söylemiş, robotlara gereğinden fazla bağlı olarak,  insanların üretim hattında göz ardı edildiğini kabul etmişti.

2018'in ilk çeyreğinde rekor üretim

Geçtiğimiz Ağustos ayında Tesla, 2017 yılı sonunda haftada 5.000 Model 3 araç üreteceğini öngörmüştü. Ancak bu sayıyı tutturamayan Musk, haftalık 2500 tane Model 3 aracı üretebildiklerini açıkladı. Musk için Model 3 üretiminin önemi büyük. Zira şirketin yeni fon akışı sağlamasında Model 3 araçlarının üretimi önemli bir rol oynuyor.

Bu arada Tesla geçtiğimiz haftalarda resmi bir açıklama yaparak, şirketin 2018'in ilk çeyreğinde 34 bin 494 otomobil ürettiğini duyurdu. Tesla tarihinde rekor olarak kabul edilen üretim sayısında,  otomobillerden 24 bin 728 kadarının Model S ve Model X olduğu belirtilildi. Daha düşük fiyat segmentinde piyasaya sürülmesi beklenen  Model 3'den ise  9 bin 777 adet üretildi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.