Bütün gün birbirinden değerli isimlerin konuştuğu Blockchain Venture Summit’te son olarak Ripple'dan Dilip Rao’yu dinleme fırsatı yakaladık.
Sınır ötesi bankacılık işlemlerinde karşılaşılan sorunlara çare olmak için ortaya çıkan Ripple’ın sistemini anlatmadan önce sınır ötesi fon transferi işlemlerin nasıl gerçekleştiğini anlamamız gerektiğini belirten Rao; varlıklarınızı Almanya’dan Türkiye’ye transfer etmek istediğimizde, bu durumun iki ülkede de faaliyet gösteren bir banka aracılığıyla ve de bankalar arası birçok kayıt defterinde işlemlerin yapılması ile mümkün olduğunu belirtiyor. Bu duruma karşı Dilip Rao, Ripple’ın geliştirdiği sistemde, bankaların tek bir kayıt defterini paylaştıklarını ve varlıkların transferinin onaylanması, transfer ile ilgili mesajlaşma veya notlar gibi bankalardan gelen ihtiyaçlara cevap olması için ana blockchain yanında ikincil bir katman ile çözüm ürettiklerini anlatıyor.
Varolan sistemde uluslararası fon transferleri için açıkta işlevsiz bekleyen 30 milyar doların üzerinde değerin olduğunu ve bunun büyük bir kayıp olduğun anlatan Rao, Ripple’ın aynı zamanda ülkeler arası işlemlerde köprü para birimi olarak da kullanılabileceğini belirtiyor.
Kripto varlıklar yerine dijital varlıklar tanımlamasını kullanmalarının nedenini, Ripple’ın geliştirdiği kayıt defterinde, altından kripto paraya kadar her şeyin kayıt altına alınabileceği örneği ile açıklıyor.
Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan Merkez Bankasının Ripple ile yaptığı anlaşmayı hatırlatan Rao, Ripple’ın bankalar arasında yaygınlaşmasında büyük bir rol üstleniyor. Japonya’da ise 61 bankanın, sadece sınır ötesi işlemlerde değil, ülke içi bankacılık işlemlerinde Ripple kullanmak üzere bir araya geldikleri bilgisini paylaştıktan soran, Ripple’ın geliştirdiği çözümlerin sadece bankacılık sektörünün ilgisini çekmediğini, WesternUnion, MoneyGram gibi sınır ötesi fon transferi şirketlerinin de projeye ilgi gösterdiklerini anlattı.
Bitcoinin özünde temsil ettiği çok düşük ücretler ile fon transferi fikrinden artık tamamen uzaklaştığını belirten Rao, bir dijital varlığa değerini, kullanım alanlarının verdiğini belirtti.
Ripple'ın bankalar için geliştirdiği xCurrent sistemi ile sadece mesajlaşma ve itibari para birimlerinin transferini gerçekleştirebileceğini ancak önümüzdeki dönem gelecek olan güncelleme ile bankalara para birimi olarak XRP seçeneğinin de sunulacağını belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap