Suudi Arabistan Merkez Bankası, para transferi için Ripple ile anlaştı

Suudi Arabistan Merkez Bankası, para transferi için Ripple ile anlaştı

Blockchain girişimi Ripple, Suudi Arabistan Merkez Bankası ile ülke genelindeki bankaların kendi aralarında para transferlerinde Ripple altyapısını kullanmak üzere bir pilot uygulama yapmak için anlaşma imzaladı.

Dün yapılan açıklama, Suudi Arabistan Merkez Bankasını Ripple altyapısı kullanan ikinci merkez bankası haline getirdi. İlki, geçtiğimiz yıl İngiltere Merkez Bankası Ripple ile anlaşarak blok zincir altyapılarını kullanmaya başlamıştı. Anlaşma ile ilgili ilk söylentiler Ripple CEO’su Brad Garlinghouse’un bu haftanın başında San Francisco’da düzenlenen Blockchain Connect konferansında yaptığı açıklamalardan sonra başlamıştı.

Ripple şirketi tarafından yapılan açıklamada; çığır açıcı bu pilot programın türünün ilk örneği olduğu ve Suudi Arabistan Krallığı içerisinde katılım gösteren bankaların xCurrent alt yapısını kullanarak ülke içine veya dışına yaptıkları ödemelerin anında, düşük maliyetli ve tamamen şeffaf bir şekilde gerçekleşeceği belirtildi.

Suudi Arabistan bankalarının xCurrent altyapısına bu kadar ilgi göstermesi aslında pek te sürpriz değil. Bu ayın başlarında Banco Santander; xCurrent alt yapısını kullanarak bir mobil ödeme platformunu İspanya, Brezilya, İngiltere ve Polonya’da hizmete alacağını duyurmuştu. Ayrıca bu pilot uygulama haberi aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük finansal havale şirketlerinden olan BAE Exchange’in sınır ötesi işlemlerde gene Ripple şirketinin RippleNet altyapısını kullanacağını açıklamasından bir gün sonra geldi.

Suudi Arabistan’dan gelen haberler dışında, para havale sektörünün dev ismi Western Union’da Ripple alt yapısı ile testler yaptığını duyurdu. Fortune dergisinin haberine göre şirket Ripple ile ödeme yöntemlerini test ediyor.

Western Union CEO’su Hikmet Ersek konuyla ilgili olarak Bloomberg'e verdiği bir ropörtajda; özellikle işletme sermayesi optimizasyonunda ve yönetmelik bölümünde blok zincirin yapabilecekleri konusunda uyulması gereken hususlara dikkat ediyoruz ve Ripple'la bazı testler yapıyoruz açıklamasını yaptı.

Ripple 2015 yılından beri Western Union şirketi ile çalışmaları olduğunu belirmişti ancak şirket o dönem konuyla ilgli bir yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Ripple şirketinin xCurrent ve RippleNet blok zincir altyapılarının şirketin diğer bir ürünü olan XRP kripto para ile herhangi bir ilişkisi yok. Şirketin yeni girişimleri ve bankalar ile yaptığı yeni antlaşmalar kripto para piyasalarında XRP fiyatlarını yukarı taşıyor olabilir ancak temelde birbirlerinden farklı ürünler.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.