Elektrikli araçlara da motorlu taşıtlar vergisi geldi

Elektrikli araçlara da motorlu taşıtlar vergisi geldi

Şimdiye kadar çevreye olumsuz etkisi bulunan bir yakıt tüketmediği için motorlu taşıtlar vergisinden (MTV) muaf olan elektrikli araçlar, dün TBMM'ye gönderilen bir yasa tasarısı ile MTV ödemeye başlayacak. Bu yeni kanun tasarısıyla elektrikli araçların MTV tarifesinin sadece yüzde 25’i oranında vergilendirileceğini belirtelim.

TBMM'ye sunulan Vergi Kanunları İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'ndaki ibareler ise şu şekilde:

Elektrik motorlu; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerinin, panelvanların ve motosikletlerin, daha düşük olarak, diğer taşıtlar için uygulanmakta olan motorlu taşıtlar vergisi (MTV) tarifesinin yüzde 25’i oranında vergilendirilmesi sağlanmaktadır.

Elektrikli araçların MTV'ye tabi tutulmasının nedeni ise MTV'nin 1 Ocak itibariyle silindir hacmi ve araç yaşının dışında vergisiz fiyata da bağlanması.

Daha önce Maliye Bakanlığı 'MTV’nin dışında Torba’dan 10 katın üzerinde ÖTV artışı çıktı', 'Elektrikli otoya süper ÖTV zammı' başlıklarıyla yayınlanan haberler hakkında bir basın açıklaması yapmıştı.  Bu basın açıklamasında "Elektrik motorlu otomobillerin ÖTV’sinde 1 kuruş dahi zam yapılmayacaktır" ifadeleri kullanılmıştı.

Gelelim elektrikli araç sahiplerinin ne kadar MTV ödeyeceğine. 1300 cc-1600 cc arası araçlar için fiyatı 40 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) MTV bin 294 lira. Fiyatı 40-70 bin lira arası olanlarda MTV bin 423 lira, fiyatı 70 bini aşanlarda ise bin 553 lira. MTV, 1601 cc-1800 cc arası araçlar için fiyatı 100 bini aşmayanlarda (1-3 yaş arası) 2 bin 512 lira, fiyatı 100 bini aşanlarda 2 bin 741 lira. Elektrikli araçlar bu bedellerin 4'te birini ödeyecek. Bu arada Türkiye’de satılan elektrikli ve hibrit otomobiller'e buradan ulaşabileceğinizi belirtelim. Bu listenin haricinde yılın ikinci yarısında I-Pace de bu listeye dahil olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.