Facebook ve Google'ın hakkımızda bildiği tüm detaylar

Facebook ve Google'ın hakkımızda bildiği tüm detaylar

Son dönemde Cambridge Analytica skandalının baş göstermesiyle, kişilerin özel hayatlarının ihlali de tüm dünyanın gündeminde üst sıralardaki yerini aldı. Bu ihlaller sonucunda sosyal platformların kişisel datalarımızın ne kadarını sakladığı da merak konusu haline geldi.

Google'ın ve Facebook'un birçok kişisel bilgimizi datasında sakladığını biliyoruz. Anlık olarak hiç düşünmeden yazdığımız kişisel bilgilerimizin ne kadarının saklandığına da biraz değinelim istedik. Merak ettiklerinizin büyük bir kısmını aşağıda bulabilirsiniz.

Google nerede olduğunuzu biliyor

Telefonlarınızda "Konumumu Göster" kısmını ne kadar açık tutuyorsunuz bilmiyoruz ama eğer bu özelliği aktif ettiyseniz, elinize telefonunuzu her alışınızda Google, bulunduğunuz lokasyonları datasına kaydediyor. Kendinizinkini öğrenmek istiyorsanız bu linke tıklayın. Böylece nerede ne kadar süre bulunduğunuzu, bir yerden başka bir yere gitmenizin ne kadar sürdüğünü bile göreceksiniz. Ben bu özelliği daha önce aktif etmediğim için herhangi bir geçmiş bulamadım.

Google aradığınız ve sildiğiniz her şeyi biliyor

Google'ın arama verilerimizi sakladığını biliyorduk ama arama geçmişinizi temizleseniz bile diğer cihazlarda bulunan verilerden dolayı bu geçmiş hiçbir zaman temizlenemeyebiliyor. Bu yüzden hiç beklemediğiniz anda karşınıza arama geçmişiniz çıkabilir. Datanıza buradan ulaşabilirsiniz.

Google, kişiye özel reklam profili oluşturuyor

Google, bulunduğunuz yere, cinsiyetinize, yaşınıza, hobilerinize, kariyerinize, ilgi alanlarınıza, ilişki durumunuza, olası kilonuza ve gelir durumunuza bağlı olarak kişiye özel bir reklam profili oluşturuyor. Kendi verilerinizi ve karşınıza bu veriler ışığında ne gibi reklamlar çıktığını merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Google kullandığınız bütün uygulamaları biliyor

Google, kullandığınız her uygulama ve uzantı hakkında bilgi depoluyor. Onları ne sıklıkla kullandığınızı, nerede kullandığınızı ve kimlerle etkileşimde bulunduğunuzu biliyor. Hangi uygulamaları kullandığınızın verisini bu linkten öğrenebilirsiniz.

Google YouTube'daki arama geçmişinizi biliyor

Google, tüm YouTube geçmişinizi depoluyor; arama geçmişine dayandırarak sizi kategorize etmeye çalışıyor. YouTube arama geçmişinizi merak ediyorsanız sizi bu linke alalım.

Google'ın sahip olduğu veriler, milyonlarca Word dosyasını doldurabilir

Google, sizin hakkınızda sahip olduğu tüm verileri indirme imkanı sunuyor. Bu veriler, bağlantıları, yer işaretlerinizi, e-postalarınızı, kişilerinizi, Google Drive dosyalarınızı, yukarıdaki bilgilerin tümünü, YouTube videolarınızı, telefonunuzdan çektiğiniz fotoğrafları, satın aldığınız işletmeleri, satın aldığınız ürünleri içeriyor. Ayrıca, takviminizden Google Hangouts oturumlarınıza, konum geçmişinizden dinlediğiniz müziğe, satın aldığınız Google kitaplarından bulunduğunuz Google gruplarına, oluşturduğunuz web sitelerinden kullandığınız telefonlara kadar birçok bilgiyi de bu verilerin içerisinde bulabilirsiniz. Verilerinizi indirmek istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Facebook üzerinden de verilerinizi indirebiliyorsunuz

Facebook da tıpkı Google gibi verilerinizi indirmeniz için size bir seçenek sunuyor. Bu verilerde ise gönderdiğiniz veya aldığınız tüm mesajlar, gönderdiğiniz tüm dosyalar, telefonunuzdaki tüm kişiler ve gönderdiğiniz tüm sesli mesajlar yer alıyor. Verilerinizi merak ediyorsanız Facebook'ta "Ayarlar" seçeneğine girerek, en altta bulunan "Facebook verilerimin kopyasını indir" seçeneğine tıklamanız yeterli. Daha sonra profilinizin bağlı olduğu e-posta adresinize birkaç saat içinde verilerinizi indirebileceğiniz bir linkin bulunduğu mail gelecek. Gelen linke tıkladığınızda dosyalardan fotoğraflara, mesajlardan videolara kayıt altına alınmış tüm verilerinize ulaşabilirsiniz. Bilgilerinizi indirmek için bu linke tıklayabilirsiniz.

Facebook, giriş yaptığınız lokasyonu da depoluyor

Facebook, beğendiklerinize, sizin ve arkadaşlarınızın ne hakkında konuştuğuna bağlı olarak ilginizi çekebileceğini düşündüğü bilgileri de saklıyor. Facebook'a giriş yaptığınız her seferde, giriş yaptığınız zaman, hangi saatte ve hangi cihazdan giriş yaptığınız da saklanıyor. Facebook, hesabınıza bağladığınız tüm uygulamaları da saklıyor.

Web kameranıza ve mikrofonunuza erişebiliyorlar

Nerede bulunduğunuzu, hangi uygulamaları yüklediğinizi, bunları kullandığınızda, ne amaçla kullandığınızı bilen Google, web kameranıza ve mikrofonunuza izninizle erişebiliyor. Android telefonlarda kişilerinize, e-postalarınıza, takviminize, arama geçmişinize, gönderdiğiniz ve aldığınız mesajlara, indirdiğiniz dosyalara, oynadığınız oyunlara, fotoğraflarınıza ve videolarınıza, müziğinize, arama geçmişinize kısacası aklınıza gelebilecek her şeye erişebiliyor.

Dahası da var

Bugüne kadar izlediğiniz veya kullandığınız her bir Google Reklamı, kullandığınız her uygulamada, ziyaret ettiğiniz her web sitesinde karşınıza çıkıyor. Ayrıca okuduğunuz her makale ve yılların arama geçmişi de karşınıza çıkıyor.

Kısacası her bilginin karşımıza hiç istemediğimiz şekillerde çıkabilecek olması kulağa epey korkutucu geliyor. Geleceğimiz yavaş yavaş birer korku ütopyasına dönüşür mü, bilemiyoruz. Ama bazı şeyler için önceden önlem almakta, en azından bilgilerimizi paylaşırken durup bir düşünmekte fayda var. Teknoloji devlerinin şeffaf olarak neleri takip ettiğini göstermesi önemli bir detay, izin verip vermemek sizin elinizde.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.