Facebook geçici arkadaşlık taleplerini test ediyor

Facebook geçici arkadaşlık taleplerini test ediyor

Hikayeler gibi geçici içeriklere ve Snapchat'in geçici mesajlarına alıştığımız bir dönemde Facebook, geçici arkadaşlık taleplerini yayına almaya hazırlanıyor. Yaşadığı krizlerle kullanıcılarının güvenini ciddi anlamda kaybeden Facebook, var olan kullanıcılarını yeni özelliklerle sosyal ağda tutmaya çalışıyor.

Sosyal Medya Stratejisti Christine Hudler, test aşamasındaki bu yeni özelliği fark ederek ekran görüntüsünü Twitter takipçileriyle paylaştı. Ekran görüntüsünde görüldüğü üzere Facebook, Arkadaşlık İstekleri'ne bir geri sayım ekleyerek kararınızı 14 gün içinde vermenizi istiyor.  Bu tweetin basına yansıması sonrasında bir Facebook sözcüsü bu özelliği onaylayarak, bu testin yakın zamanda gönderilen arkadaşlık isteklerinin ortaya çıkmasına yardımcı olmak için yapıldığını söyledi.

Facebook'un ifadesine göre şirket bu yeni özellik ile insanların, gördüğü ancak kabul etmediği kullanıcıları silerek, istenmeyen arkadaşlık isteklerini yönetmesine yardımcı oluyor. Bu özelliğin şu anda yalnızca belli bir kullanıcı kitlesine göründüğünü ve herkese açık olmadığını da belirtelim.

Ekran görüntüsünde yer alan Daha Fazla Bilgi'ye tıklayan kullanıcılar ise Yardım Merkezi'ndeki arkadaşlık istekleri makalesine yönlendiriliyor. Ancak test grubuna dahil olmayan kullanıcılar açıklamada 14 günlük geri sayım ile ilgili olan kısmı görmüyor.

Facebook, bu yeni özelliğiyle aslında kullanıcıların sosyal ağ üzerindeki ilişkilerini geliştirmesini amaçlıyor. Şirket, size gelen arkadaşlık isteklerine bir geçicilik tanımladığında ister istemez bu teklifleri daha ciddi bir şekilde değerlendirmeye alıyorsunuz. Öte yandan spamlerin ve rastgele taleplerin arttığı bir ortamda yeni ilişkiler geliştirmekten çekinen kullanıcıların bu tavrı da, kendini imha eden arkadaşlık istekleriyle devre dışı kalıyor.

Bu yeni özellik ile birlikte alabileceğiniz arkadaşlık isteklerinin sayısı da kısıtlanıyor. Arkadaşlık istekleri, en fazla 5 bin arkadaş eklenebilen kullanıcı profillerinin kapasitesi düşünülerek tanımlanıyor. Yani burada da 5 binden başlayan bir geri sayımın söz konusu olduğunu söyleyebiliriz.

Bu anlamda geçici arkadaşlık isteklerinden en fazla yararlanacak olan kullanıcıların Facebook'taki fenomenler ve ünlü isimler olacağı söylenebilir. Zira Facebook'un sadece 5 bin kişi ekleyebilen kullanıcı profilleri, bu isimler için sınırlı kalıyor. Çoğunlukla 5 bin sınırını geçen bu kullanıcılar arkadaşlık isteklerini teker teker reddetmekle uğraşmıyor ya da uğraşmak zorunda kalıyordu. Bu kapsamda 5 bin sınırına ulaşmış olan kullanıcılara hiç arkadaşlık isteği gelmeyeceğini söylemek mümkün.

Özellikle Cambridge Analytica krizi sonrasında tanımadıkları insanlardan gelen arkadaşlık teklifleri kullanıcıları daha fazla tedirgin ediyor. Buna karşın Facebook tıpkı bu geçici arkadaşlık isteği özelliğinde olduğu gibi kullanıcıların daha güvende hissetmesi için yeni özelliklerle karşımıza çıkmaya devam edebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.